Вчені з'ясували, як зменшити ризик розвитку раку печінки

1 червня 2017, 02:51
Аналіз показав: одна чашка кави з кофеїном в день знижувала ризик гепатоцелюлярної карциноми на 20%, дві чашки в день – на 35%

Фото: pixabay.com

Співробітники Університету Саутгемптона проаналізували дані 26 досліджень за участю більше 2,25 мільйона чоловік. Дослідники встановили, що вживання великої кількості кави знижувало ймовірність розвитку гепатоцелюлярної карциноми – найбільш поширеної форми первинного раку печінки, передає "Ортодокс".

Аналіз показав: одна чашка кави з кофеїном в день знижувала ризик гепатоцелюлярної карциноми на 20%, дві чашки в день – на 35%, до 5 чашок в день – на 50%. Кава без кофеїну теж захищав від раку печінки, але ефект був менш вираженим.

За словами фахівців, справа в тому, що молекули кави мають антиоксидантні, протизапальні, протиракові і інші корисні властивості.

До речі, недавно нейробіологи з Гарварда виявили: кава зменшує больові відчуття у людей з недосипом. Хронічне безсоння підвищує чутливість до болю, а кава, в свою чергу, блокує цю підвищену чутливість. Людям, які висипаються, кава не допомагає впоратися з болем.