Вчені: змішування різних напоїв не призводить до похмілля

7 вересня 2014, 00:49
В похміллі винні ферменти і кількість випитого

Похмілля виникає через кількість випитого, а не змішання напоїв

Нерідко буває, що прокинувшись вранці після "вдалої" гулянки з симптомами сильного похмілля людина у всьому звинувачує змішування напередодні різних видів алкоголю. Але останні дослідження американських учених стверджують, що це зовсім не так, пише percare.ru.

Загальновідомо, що до похмілля приводять два основних фактори: надмірна кількість випитого спиртного і деякі біологічно активні речовини, присутні в алкогольних напоях.

Реклама

Що стосується кількості прийнятого алкоголю, то тут все очевидно: чим більше етилового спирту надійшло в організм, тим більш гостро відчуватиметься похмілля. З біологічної точки зору воно настає через зневоднення, порушення гормонального балансу (особливо гормонів альдостерону і кортизолу), а також від токсичної дії на організм спирту і продуктів його метаболізму в організмі.

Проте всім відомо, що при однаковій кількості випитого (в перерахунку на чистий спирт) тяжкість ранкового дискомфорту залежить і від виду напою. Додатковий ефект ураження створюють особливі речовини – конгенери. Вони виникають в алкогольному напої внаслідок ферментативних процесів при виробництві. Основні з них: ацетальдегід, ацетон, сивушні масла і таніни. Останні – потрапляють в алкоголь при витримці його в дубових бочках і надають йому особливий колір і аромат.

Загальновідомо, що певний відсоток людей майже зовсім не схильний до симптомів похмілля. Данські вчені провели дослідження серед молодих волонтерів. Виявилося, що третина з них після вживання двох літрів пива або чотирьох склянок вина не відчували неприємних симптомів. Точної причини цього явища медики поки не можуть встановити.

Реклама

Інше дослідження провели американські вчені. Вони склали групу піддослідних зі студентів, які регулярно вживали алкоголь, але не мають до нього хворобливої пристрасті. Їх розділили на три групи. Одним давали бурбон, змішаний з колою. Іншим – горілку з колою. Третя група була контрольною, їй давали плацебо: їм давали колу з тоніком і декількома краплями алкоголю для додання специфічного смаку. Таким чином, представники перших двох груп отримували однакову дозу чистого етанолу.

Вранці у випробовуваних з'ясовували самопочуття. Виявилося, що найгірше почували себе ті, хто пив бурбон з колою. Проте тести на швидкість реакції вони виконували однаково з представниками другої групи.

Вчені дійшли висновку, що ті, хто регулярно п'є, неадекватно оцінюють свій ступінь сп'яніння. Спочатку вони трохи переоцінюють свій стан, але вже після перших доз алкоголю навпаки – недооцінюють глибину сп'яніння і вживають більшу кількість спиртного. Також стало ясно, що тяжкість похмілля в більшій мірі визначається кількістю випитого і не пов'язана зі змішанням різних напоїв.