Фахівці радять не зловживати гречкою. Фото: szona.org
Регулярне вживання гречаної каші у великих кількостях, і вже тим більше захоплення дієтою на основі цього продукту, збільшує ризик розвитку остеопорозу у жінок після 45 років. Про це пише MedikForum.ru.
Згідно з висновком вчених, на яких посилається медичний портал, багата нутрієнтами (залізом, калієм, магнієм, цинком) гречана каша відмінно засвоюється, проте паралельно страждає сприйнятливість організму до іншого важливого елементу – кальцію.
Це згодом може призвести до дефіциту цього мікроелемента в організмі і до зниження щільності і міцності кісток. Ефект посилюється через високий вміст заліза і фосфору в гречці.
Як відзначають вчені, особливо гречана дієта може бути шкідлива для жінок після 45 років, а також для дітей, яким для активного росту і достатньою мінералізації кісток необхідно багато кальцію.
Щоб гречана каша приносила максимальну користь без втрат для організму, вчені порекомендували практикувати роздільне вживання гречки і продуктів, що містять кальцій. Оптимальний проміжок між двома такими стравами – близько п'яти годин.