Вчені відкрили дивовижний ефект від пережовування їжі

23 січня 2017, 14:12
Імунні клітини в ротовій області стимулюються не за допомогою бактерій, а завдяки жуванню

Фото: pixabay.com

Ретельне пережовування їжі може посилювати імунний захист в ротовій порожнині, з'ясували американські вчені.

Виявляється, пережовування шматочків їжі може стимулювати вироблення певних імунних клітин під назвою Th17-клітини.

Реклама

Імунні клітини відіграють важливу роль у захисті від бактеріальних і грибкових інфекцій, які часто містяться в роті.

Th17-клітини зустрічаються і в інших частинах тіла, наприклад, в кишечнику або на шкірі, де їх поява стимулюється присутніми тут корисними бактеріями.

Як показало нове дослідження, імунні клітини в ротовій області стимулюються не за допомогою бактерій, а завдяки жуванню.

Реклама

Дослідники провели експеримент з мишами, в ході якого їм вдалося збільшити число Th17-клітин у гризунів, просто змінивши твердість їх їжі. Це довело, що саме жування було вирішальним фактором.

Разом з тим вчені зазначають, що у високого вмісту в роті Th17-клітин є і зворотна, негативна сторона. Так, надмірна кількість подібних клітин може сприяти такому розповсюдженому захворюванню ясен, як періодонтит.

Раніше вчені з'ясували, що якщо перед обідом людина робить знімок їжі і викладає його в соціальні мережі, то наступний прийом їжі приносить набагато більше задоволення.