Вчені назвали жир "їжею" для розвитку 16 типів раку

3 вересня 2017, 06:25
Фахівці нагадують, що ожиріння вже визнано одним з основних факторів ризику розвитку онкології

Фото: pixabay.com

Про те, що зайва вага підвищує ризик розвитку онкології, вченим відомо давно. Але які саме механізми пов'язують ці поняття, до кінця неясно. Вивчаючи це питання, фахівці з Американської асоціації досліджень раку з'ясували, що надмірна маса тіла може впливати на розвиток раку різними способами, в залежності від типу жиру і його розташування в організмі, передає Eurekalert.

"Сьогодні число страждаючих від зайвої ваги зростає в усьому світі. В той же час, ожиріння вже визнано одним з основних факторів ризику розвитку онкології: з надмірною вагою пов'язані 16 різних типів раку. З огляду на ситуацію, необхідно якомога швидше визначити природу тривожного взаємозв'язку і почати боротьбу з ним", – говорить науковий співробітник Інституту з вивчення раку імені Дж. Хантсмана в Університеті Юти (США) Корнелія Ульріх.

За її словами, проведений огляд досліджень за період з січня 1946 року по березень 2017 року дав вченим більш глибокий погляд на механізми канцерогенезу (патофізіологічний процес зародження і розвитку пухлини
).

Наприклад , ряд робіт показали , що стромальні клітини жирової тканини проникають в ракові клітини і живлять їх , сприяючи зростанню пухлини . За таким сценарієм фахівці простежили , наприклад , прогресування раку передміхурової залози і раку молочної залози у пацієнтів з ожирінням .

Ульріх зазначила , що деякі типи жиру особливо " метаболічно активні " . Наприклад , біла жирова тканина ( є ще коричнева і бежева ) була виявлена у великій кількості у пацієнток з тяжкою стадією раку грудей .

Майбутні дослідження будуть пов'язані з пошуком способів блокування процесів , пов'язаних з ростом пухлини , зазначила Ульріх .