Вчені назвали п'ять головних правил здорового харчування

22 квітня 2015, 06:36
Вибирайте їжу за кольором і маленькі тарілки

Фото: magmens.com

Грунтуючись на рекомендаціях американських дієтологів і психологів, видання Huffington Post склало список з п'яти простих правил, які допоможуть схуднути до прийдешнього пляжного сезону і, найголовніше, почати харчуватися правильно.

По-перше, їжте з невеликих тарілок. На підсвідомому рівні людина прагне з'їсти повністю запропоновану їй порцію. Так, щоб на блюді нічого не залишилося. Причому, як з'ясували фахівці, людина воліє, щоб тарілка була заповнена на 70%.

Реклама

Перед приготуванням їжі подумки розділіть тарілку на чотири частини. В одній нехай буде крупа (гречана каша, рис), в двох інших фрукти (можна замінити їх жменькою горіхів) і овочі, і одну чверть залиште під білки – м'ясо, боби, рибу, морепродукти, яйця. Так, за один прийом їжі ви отримаєте оптимальну кількість білків, жирів і вуглеводів, не зашкодивши фігурі.

Вибирайте їжу за кольором. Це стосується овочів і фруктів. Оскільки всі вони містять фітонутрієнти – природні хімічні речовини, від яких залежить колір рослинної їжі. Чим "яскравіше" (дієтологи рекомендують не менше трьох кольорів) виглядає вміст вашої фруктової тарілки, тим більше різноманітних вітамінів ви отримаєте за один прийом їжі.

Четверте правило – зав'язуйте з "перекушуваннями". Вони пов'язані з угамуванням голоду в останню чергу. Найчастіше, печенюшками ми "заїдає" свої емоції – особливо радість, тривогу і нудьгу. Між прийомами їжі, відчувши голод, випийте склянку води. Ще варіант – встаньте і розімніться (зробіть кілька стрибків або просто пройдіться).

Реклама

П'яте правило – їжте, сидячи, ретельно пережовувати їжу і не дивіться при цьому телевізор, не читайте. У цьому випадку насичення наступить своєчасно і трапеза пройде без переїдання.