Вчені назвали продукти, які нас вбивають

2 червня 2017, 15:36
Раціон впливає на наше здоров'я більше, ніж можна припустити, нагадують фахівці

Дієтологи радять на зловживати сосисками. Фото: pixabay.com

Journal of the American Medical Association повідомляє, що більше половини смертей від хвороб серця, інсульту і діабету другого типу в розвинених країнах пов'язані з неправильним харчуванням.

Вчені з Університету Тафтса виявили, що всього 10 видів їпродуктів – занадто велика кількість або навпаки, нестача яких може істотно підвищити ризик смерті від перерахованих захворювань.

Реклама

                                                  Продукти, кількість яких варто обмежити

На першому місці знаходиться сіль з 9,5% смертей, на другому – червоне м'ясо і перероблене м'ясо (бекон, ковбаси, сосиски) з 8% смертей, а на третьому – солодкі газовані напої з 7,4% смертей.

На іншій стороні знаходяться продукти, кількість яких в меню, навпаки, повинна бути збільшена.

Реклама

Так, низьке споживання горіхів було пов'язано з 9% смертей від серцево-судинних захворювань і діабету із загальної вибірки, а нестача риби, морепродуктів, цільних зерен, свіжих фруктів і овочів  у раціоні – з 6-8% смертей за кожним із пунктів.

"Гарна новина полягає в тому, що тепер ми розуміємо, на які моменти в дієті варто звернути увагу, щоб знизити ризик смерті від кардіометаболічних порушень", – коментує дієтолог і епідеміолог, провідний автор дослідження Рената Міха.

Аналіз даних також дозволив говорити про те, що правильне харчування (тобто, присутність в раціоні достатньої кількості корисних продуктів і обмеження шкідливих продуктів) в більшості випадків пов'язано з іншими здоровими звичками.

Реклама

Люди, які стежать за своїм раціоном, достатньо рухаються, сплять шість-вісім годин на добу і ефективніше справляються зі стресовими перевантаженнями.

Вчені додають, що вам в будь-якому випадку не доведеться відмовлятися від улюблених продуктів, якщо ви хочете продовжити собі життя. Інша справа, що їх споживання повинне бути помірним, про що свідчать численні дослідження.