Вчені назвали продукт, який уповільнює старіння

22 листопада 2016, 02:48
Дослідники декількох європейських країн об'єдналися для того, щоб досліджувати, а потім назвати продукти, які сприяють довголіттю

Фото з архіву "Сегодня"

Успішні експерименти над плодовими мушками, а потім над мишами показали, що життя людини, та й гризунів теж, істотно продовжує сир з цвіллю, пише "Ортодокс".

Органічне з'єднання, що міститься у витриманих твердих сирах, а також в бобових і цілісних зернах називається спермідін. Цю речовину вчені додавали в питну воду, яку потім давали мишам. Друга група гризунів – контрольна – пила звичайну воду. В результаті середня тривалість життя піддослідних з першої групи значно збільшилася. Ефект спостерігався і у тих мишей, які починали пити воду з спермідіном вже в зрілому віці. Крім того, у тварин, що споживали багато сиру, спостерігалося поліпшення серцевої функції і зниження кров'яного тиску.

Реклама

Як вважають дослідники, кардіопротектні властивості спермідіну, мабуть, пов'язані з тим, що він активізує процес аутофагії, при якому клітини очищаються від токсинів і переробляють свої пошкоджені частини. Таким чином, аутофагія покращує роботу клітин і збільшує термін їх життя, тим самим сповільнюючи процес старіння.

Іншим етапом дослідження стало вивчення раціону 800 італійців. З'ясувалося, що люди з високим рівнем споживання спермідіну мали нижчий кров'яний тиск. Також у них був знижений на 40% ризик серцевої недостатності та інших серцево-судинних захворювань. Що, на думку вчених, підтверджує теорію про те, що раціон, багатий продуктами зі спермідіном, захищає від хвороб серця і судин і скорочує ризик смерті від зупинки серця.

Згідно з даними іншого дослідження, у людей, які споживали по 80 гр жирного сиру кожен день, збільшувався рівень "хорошого" холестерину в порівнянні з тими, хто їв таку ж кількість нежирного сиру або взагалі не вживав сир.

Реклама

Крім того, у любителів сиру відзначалися більш високі рівні бутират – з'єднань, пов'язаних з більш активним обміном речовин, зниженим рівнем ожиріння і холестерину.