Вбиває печінку: виявлена серйозна небезпека популярної заправки для салату

2 лютого 2018, 10:13
Дослідники провели комплексний аналіз реакції печінки щурів на цей продукт

Соняшникова олія. Фото: pixabay

Тривале вживання в їжу соняшникової олії або риб'ячого жиру може призвести до серйозних проблем з печінкою, з'ясували вчені з Гранадського університету, повідомляє Medicalxpress.

Дослідники провели комплексний аналіз реакції печінки щурів на тривале вживання оливкової та соняшникової олії, а також риб'ячого жиру. Зокрема, фахівці вимірювали довжину теломерів, стежили за ультраструктурними змінами в органі за допомогою електронного мікроскопа.

Реклама

Вчені з'ясували, що печінка була здоровішою у групи щурів, що вживали в їжу оливкову олію. У свою чергу, соняшникова олія призводила до фіброзу та ультраструктурних змін, а риб'ячий жир збільшував окислювальні процеси, пов'язані з віком, змінював довжину теломерів і сповільнював дихальний ланцюг перенесення електронів в мітохондріях. Також соняшникова олія та риб'ячий жир підвищували шанси захворіти на метаболічний неалкогольний стеатогепатит.

Теломери – кінцеві ділянки хромосом, укорочення яких пов'язано зі старінням, а подовження – з виникненням раку.

Метаболічний неалкогольний стеатогепатит викликається надмірним накопиченням тригліцеридів у печінці з активацією вільного радикального окислення, пошкодження клітинних мембран. За відсутності належного лікування стеатогепатит переходить у цироз печінки.

Реклама

Дивіться відео: формула успіху: раціон успішних людей

Нагадаємо, раніше ми писали, як вилікувати печінку за допомогою їжі. Крім цього, ми писали про найкращу їжу для очищення та відновлення печінки.

Також сайт "Сегодня" повідомляв, що названий найшкідливіший напій для печінки.

Реклама

Дивіться відео: формула успіху: раціон успішних людей


Тривале вживання в їжу соняшникової олії або риб'ячого жиру може призвести до серйозних проблем з печінкою, з'ясували вчені з Гранадського університету, повідомляє Medicalxpress.

 

Дослідники провели комплексний аналіз реакції печінки щурів на тривале вживання оливкової та соняшникової олії, а також риб'ячого жиру. Зокрема, фахівці вимірювали довжину теломерів, стежили за ультраструктурними змінами в органі за допомогою електронного мікроскопа.

 

Вчені з'ясували, що печінка була здоровішою у групи щурів, що вживали в їжу оливкову олію. У свою чергу, соняшникова олія призводила до фіброзу та ультраструктурних змін, а риб'ячий жир збільшував окислювальні процеси, пов'язані з віком, змінював довжину теломерів і сповільнював дихальний ланцюг перенесення електронів в мітохондріях. Також соняшникова олія та риб'ячий жир підвищували шанси захворіти на метаболічний неалкогольний стеатогепатит.

 

Теломери – кінцеві ділянки хромосом, укорочення яких пов'язано зі старінням, а подовження – з виникненням раку.

 

Метаболічний неалкогольний стеатогепатит викликається надмірним накопиченням тригліцеридів у печінці з активацією вільного радикального окислення, пошкодження клітинних мембран. За відсутності належного лікування стеатогепатит переходить у цироз печінки.

 

Нагадаємо, раніше ми писали, як вилікувати печінку за допомогою їжі. Крім цього, ми писали про найкращу їжу для очищення та відновлення печінки.

 

Також сайт "Сегодня" повідомляв, що названий найшкідливіший напій для печінки.

Дивіться відео: формула успіху: раціон успішних людей