Три заповіді здорового харчування

6 травня 2016, 04:57
Як перетворити дієту в здоровий і корисний раціон? Розповідає дієтолог Дейл Піннок

Фото: xvatit.com

Клієнти часто задають мені одне і те ж питання: "Яка дієта найкраща?" Сироїдіння? Палео? Раціон без глютену, лактози? Вуглеводна чи білкова дієта? Я був би неймовірно щасливий в один прекрасний день дати однозначну відповідь на це, здавалося б, просте питання. Але, на жаль, це неможливо. Я твердо впевнений, що харчуватися треба різноманітно і не дозволяти собі голодувати, пише "Ортодокс".

Ще я впевнений у "трьох китах", на яких має стояти будь-яка дієта, яку ви виберете. Так, вони не зможуть одним махом вирішити всі ваші проблеми. Але враховуючи ці три фактори при складанні схеми харчування, ми зможемо звести до мінімуму всі ризики, пов'язані з дієтами, і зробити наш раціон ідеальним.

Реклама

Я кажу про "Силу трьох": баланс рівня цукру в крові, баланс жирних кислот і поживну цінність.

Рівень цукру в крові

Їжа заряджає наш організм енергією: це робить глюкоза, надходячи в кров. В ідеалі "заряджати" організм варто поступово, так він буде встигати обробляти глюкозу, а рівень цукру в крові буде в нормі. Але більшість дієт, які ми вибираємо, є причиною регулярних різких "вкидань" глюкози в кров. Тривале дотримання такого режиму харчування загрожує виникненням діабету другого типу, інсулінорезистентності та набором ваги – організм перетворює надлишок глюкози в жир.

Реклама

Десятиліттями нас вчили замінювати жирну їжу крохмалистою, і даремно. Білий хліб, макаронні вироби, картопля просто-таки наповнюють нашу кров величезною кількістю глюкози. Це не означає, що треба від них відмовлятися назавжди. Навпаки, вживання цих продуктів у невеликій кількості не принесе ніякої шкоди. Але мені знайомий класичний раціон середньостатистичної людини: на сніданок – тарілка пластівців з молоком, сендвіч на ланч і тарілка пасти з соусом на вечерю. І хліб, який подають перед їжею, якщо вечеря в ресторані. Так харчуватися не можна. Але є і хороші новини. У той час як одні вуглеводи настільки нерафіновані, що легко насичують кров глюкозою, інші вимагають від організму більше зусиль для їх перетравлення. Відповідно, цукор виділяється повільно, а його баланс в крові не виходить за рамки допустимого.

Ще одна проста порада – поєднуйте білки і вуглеводи під час кожного прийому їжі. Наприклад, яйця некруто з шматочком тосту, запечений лосось з картопляним пюре. Таке харчування не тільки підтримає баланс цукру в крові, але і допоможе відчувати себе ситим набагато довше.

Баланс жирних кислот

Реклама

Все своє життя ми ділимо жири на "хороші" і "погані". Самі того не усвідомлюючи, так ми шкодимо своєму здоров'ю. Проблема рослинної олії і поліненасичених жирів, які ми звикли вважати корисною альтернативою звичайним жирам, полягає в тому, що вони складаються в основному з омега-6. Так, жирні кислоти омега-6 виключно корисні для нашого здоров'я, але тільки в дуже малих дозах! У великій же кількості вони можуть провокувати запалення, які з часом можуть призвести до хвороб серця, раку та діабету. А ось жирні кислоти омега-3, навпаки, володіють протизапальним ефектом. І нам потрібно привчити себе вживати в їжу побільше омега-3 кожен день. Ці жирні кислоти містяться в лососеві, макрелі, оселедці, анчоусах і сардині. Також омега-3 повні суперфуди на зразок насіння чіа і спіруліни, але в рибі їх вміст більш збалансований. Важливо замінити соняшникову олію на оливкову, а кукурудзяну – на вершкову. І не бійтеся вершкового масла – якщо ви не їсте пачку за день, воно виключно корисно для здоров'я!