Три способи зміцнити імунітет восени

8 листопада 2015, 04:55
Відвар-імуномодулятор, імбирно-лимонний напій і масло прополіса

Восени варто пити імуностимулюючі напої. Фото: pixabay.com

"Напередодні сезону грипу хотілося б дізнатися парочку універсальних рецептів від недуги з рослинних компонентів, щоб підходили всій родині", — Костянтин Іванов.

Відповідає Олена Світко, врач-натуропат:

Реклама

Обов'язково зробіть відвар-імуномодулятор. Рецепт простий: візьміть один стакан вівса, залийте 1,5 л води і варіть півгодини. Потім в киплячу воду додайте один стакан журавлини, стільки ж обліпихи і шипшини (попередньо ягоди слід розім'яти руками). Дайте відвару покипіти ще хвилин 15-20, остудіть до кімнатної температури, додайте мед і пийте всією сім'єю замість чаю весь день.

Не варто забувати і про імбир з лимоном. Рецепт: натріть на дрібній тертці імбир, щоб вийшла столова ложка маси, додайте свіжовичавлений з половини лимона сік і залийте 1 л окропу, остудіть і після цього додайте до напою ложечку меду. Пити імбирно-лимонне ліки дозволяється в будь-який час дня.

Також зупинити вірус можна і прополісним маслом. Візьміть шматочок прополісу розміром з волоський горіх і на півгодини покладіть в морозилку: там він стане твердим і легко натрете на тертку. Візьміть найдрібнішу тертку і натріть прополіс. Візьміть пачку (200 г) вершкового масла, додайте в нього прополіс і томіть на водяній бані протягом години. Зніміть з плити, охолодіть, додайте 2-3 столових ложки меду. Щоб насолодитися лікуванням сповна, їжте це масло з чорним хлібом – задоволення і здоров'я в одній ложці.

Протипоказань до всіх трьох описаним засобам немає, але якщо у вас непереносимість хоча б одного з компонентів або є сумніви щодо можливих алергічних реакцій, а також хронічні захворювання ШКТ – порадьтеся з лікарем.