Три чашки кави на день захистять від раку простати – вчені

3 травня 2017, 03:00
В ході дослідження стало ясно, що кофеїн пригнічує поділ пухлинних клітин

Протипухлинний ефект кави пов'язаний з кофеїном, що міститься у напої. Фото з відкритих джерел

Італійські вчені протягом чотирьох років спостерігали за 7000 жителями, аналізуючи, яку каву і як часто вони п'ють. Крім того, кожен учасник регулярно проходив обстеження для виявлення ознак раку передміхурової залози. Джордж Пуніс і його колеги дійшли висновку, що ті чоловіки, які щодня випивали не менше трьох чашок еспрессо і капучино, вдвічі рідше хворіли на рак передміхурової залози.

Вчені вирішили з'ясувати, з чим пов'язана така позиція дію кави. Для цього вони провели додаткове дослідження, в якому спостерігали, як на клітини раку простати впливають екстракти з звичайної кави і кави без кофеїну. Екстракт кави, що містить кофеїн, придушував поділ пухлинних клітин, а також їх здатність до проліферації. Кава без кофеїну такого ефекту не мала.

Реклама

Все це свідчить про те, що протипухлинний ефект кави пов'язаний з кофеїном, що міститься у напої, а не з іншими компонентами.

Всесвітня організація охорони здоров'я додала каву до списку продуктів, які провокують розвиток онкологічних захворювань. Втім, дослідникам не вдалося підтвердити, що кава викликає рак.

Швидше за все, у виникненні раку винна не кава, а температура напою. Вживання гарячих напоїв, температура яких перевищує 65 градусів, дійсно може збільшувати ризик розвитку деяких форм раку, наприклад, раку стравоходу.

Реклама

Раніше вчені з'ясували, що ходьба по сходах бадьорить сильніше, ніж кава.