День Незалежності 2019: п'ять найкорисніших страв української кухні

22 серпня 2019, 07:45
Сирники зі сметаною – ідеальна страва для тих, хто стежить за здоров'ям зубів, волосся, нігтів, шкіри, а сало з часником допоможе зміцнити імунітет

Рецепт вареників з вишнею, які не розірвуться

Скоро Україна відзначить 28-у річницю своєї незалежності. Напередодні свята ми розповімо про національні страви, які не тільки порадують своїм смаком, але і принесуть користь організму.

Дивіться відео, хто із знаменитостей любить український борщ:

Реклама

До речі, соціологи впевнені: у людей з різних куточків України кулінарні смаки різні. На заході українці найбільше радіють, коли бачать на столі голубці, приготовлені з м'ясом і рисом, холодець, деруни, овочеве рагу, борщ.

На сході в топі улюблених страв – запечене або смажене м'ясо, шашлик, салати олів'є і шуба, а також окрошка, в яку замість стандартної ковбаси кладуть варену курятину.

Читайте також:

Реклама

Супи, відбивні, салати зі свіжих овочів і пиріжки люблять українці, що живуть на півночі країни. Але королева будь-якого столу там – картопля. Її смажать, запікають з салом і грибами, готують пюре з молоком і маслом.

А на півдні популярні вареники, пельмені, чебуреки, різноманітні пироги, а також плов і котлети

Сало з часником зміцнить серце й імунітет

Реклама

Сало полезно для нервной системы

Сучасні люди прагнуть збільшити в меню кількість рослинних жирів, адже користь омега-3 жирних кислот давно доведена. Але саме в свіжому і солоному салі є те, що необхідно для підтримки імунітету і здоров'я периферичної нервової системи – насичені жири. Так-так, холестерин, якого всі так бояться. Але вже доведено, що той холестерин, який відкладається на стінках судин, потрапляє туди не з продуктів, а є наслідком порушеного метаболізму жирів.

Крім того, в салі міститься цінна арахідонова кислота, яка підтримує здоров'я серця і судин. У рослинних оліях вона відсутня.

Борщ підвищить загальний тонус

Борщ богат клетчаткой и белком

І пісний, і м'ясний борщ є джерелом вітамінів і мінералів. Відвар з овочів і зелені в поєднанні з клітковиною і білками надає зміцнюючу дію на організм, покращує травлення, очищає кишечник. Те, що свіжі овочі корисніші – омана.

Відварені овочі мають змінену структуру, яка допомагає засвоєнню поживних речовин, тоді як при поїданні свіжих салатів велика частина повільних вуглеводів з овочів залишається неперетравленою.

Холодець корисний для суглобів

Холодец содержит коллаген

Холодець і заливне часто плутають, але принцип приготування цих страв різний. В заливному використовують звичайний бульйон і желатин. Але правильно зварений холодець не потребує желеутворюючих добавок, оскільки всі необхідні для щільності холодцю речовини вилучаються з кісток і хрящів.

Густий бульйон у комплексі з відварними овочами і м'ясом дуже корисний для суглобів (при артрозі, відновлення після травм) і дихальних шляхів. Саме ті речовини, які виварюються з яловичих кісток і хрящів, є необхідними компонентами для відновлення хрящової тканини у людини.

Зміцнююча дія насиченого бульйону позначається в першу чергу на стані легень: екстрактивні речовини і білки покращують стан епітелію і допомагають при туберкульозі, хронічному бронхіті, бронхіті курця.

Сирники зі сметаною корисні для красивої посмішки

В состав сырников входит кальций

Кальцій, який знаходиться в свіжому сирі, не завжди може засвоїтися повністю. Дітям, людям з гастритом, хронічним панкреатитом буває складно переварити білок сиру. Але лікарі стверджують, що кальцій у поєднанні з молочним білком приносить найбільшу користь зубам – все вирішується в той момент, коли сир піддається тепловій обробці.

Сирники зі сметаною – ідеальна страва для тих, хто стежить за здоров'ям зубів, волосся, нігтів, шкіри. Ця страва корисна для дітей у період активного росту: регулярне введення в меню дієтичних сирників зі сметаною допомагає запобігти викривленню хребта і карієс у дітей.

Вареники з вишнями допоможуть налагодити метаболізм

Вишни содержат витамины

Вареники з вишнями можуть бути і десертом, і основною стравою. Вони цілком здатні замінити солодощі у вашому раціоні, але не обернуться зайвими кілограмами на талії, якщо готувати їх з борошна твердих сортів пшениці. Таке тісто з борошна і води в поєднанні з вишнями стане джерелом повільних вуглеводів і рослинного білка.

Вишні покращують травлення і обмін жирів в організмі, тому якщо ви хочете схуднути, їжте пісні вареники на вечерю.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які українські страви варто спробувати кожному іноземцю. Крім того, "Сьогодні" ділились рецептами вареників з вишнею.