Регулярне вживання кави призводить до появи жовто
Зовні зуби виглядають, як монолітні анатомічні утворення, але зубна емаль має пористу структуру. А це означає, що речовини, що містяться в їжі, з легкістю можуть проникати в неї. Тому після прийому їжі, що містить барвники, зуби набувають жовтуватого або коричневого відтінку. Більш інтенсивній пігментації зубів сприяють кислі страви і продукти ( наприклад, лимон, соки ), які руйнують емаль, тим самим роблячи зуби більш сприйнятливими до фарбування, пише likar.info.
Пігментовані молекули їжі називаються хромогенами. Ці речовини легко проникають в емаль і осідають на зубній поверхні. Інші речовини – таніни, що містяться в червоному вині, каві, цитрусових, гранаті, збільшують рівень пігментації зубів хромогенами. Тому, продукти містять обидва цих компонента ( хромогени і таніни ) найбільш інтенсивно фарбують зубну поверхню .
Червоне вино
У помірних кількостях вино приносить користь для здоров'я. Разом з тим, червоне вино негативно позначається на стані зубів. Поліфеноли, що входять до складу червоного вина , руйнівно діють на зубну емаль. А хромогени укупі з танінами, що містяться у вині, фарбують зуби .
Кава
Стан зубів у любителів кави далекий від ідеального. Регулярне вживання цього напою призводить до появи жовто – сірого відтінку зубів. Щоб зменшити рівень пігментації зубів від кави, в напій рекомендують додавати молоко. Користь від молока ще й в тому, що в ньому міститься кальцій , що благотворно впливає на стан зубної емалі .
Спортивні напої і енерготоніки
Томатний соус
Часте вживання темних соусів, особливо таких, які мають кислий смак, призводить до утворення плям на зубах. У зв'язку з цим рекомендується не вживати ці продукти нечасто, і, по можливості, переходити на більш світлі заправки, наприклад рисовий соус або сік лимона .
Чай
За даними деяких досліджень, навіть трав'яні чаї здатні фарбувати зубну емаль, не кажучи вже про чорний чай, який у великих кількостях містить таніни. У той же час, чай є легким бактерицидним засобом, що захищає зуби від шкідливої дії мікроорганізмів .
Газовані напої
Практично у всіх солодких газованих напоях міститься велика кількість ортофосфорної кислоти. Висока кислотність напою руйнує емаль, а барвники, що містяться в газованій воді ( зокрема, кольорових ) з легкістю проникають всередину неї. Крім того, в газованих напоях міститься ряд шкідливих добавок, які з часом можуть призвести до ерозійних процесів. Ерозія зубів – ураження тканин зубів ( емалі та дентину ), в результаті якого утворюється дефект на поверхнях зубів .
Ягоди
Такі ягоди, як чорна смородина, чорниця, ожина, містять в своєму складі велику кількість пігментних молекул і кислоти. Тому після їх вживання зуби набувають характерного відтінку, властивого ягодам. Звичайно ж, шкідливий вплив на зуби не зрівняється з тією неоціненною користю, яку надають ягоди нашому здоров'ю. Тому відмовляти собі в них не варто. Потрібно лише ретельніше стежити за станом ротової порожнини в літній сезон .
Цукерки
Буряк