Таємниці суперфуду: все, що потрібно знати про спіруліну, і ТОП-3 способів прийому

26 липня 2019, 09:00
Цю водорість не можна змішувати з молочними продуктами

Спіруліна корисна для здоров'я

Спіруліна – це модний суперфуд, який включає багато поживних речовин. Вона містить незамінні амінокислоти, підвищує рівень гемоглобіну в крові і корисна для кровоносної системи загалом.

Дивіться відео, яку екзотичну зелень вирощують вдома українці:

Реклама

Спіруліну можна додавати до зелених смузі, а також збивати в блендері разом з водою, лимоном і медом. Після вживання цілющої мікроводорості поліпшується зовнішній вигляд, стан шкіри, нігтів і волосся.

Що таке спіруліна

Реклама

Спіруліна – мікроводорость, яка з'явилася на Землі близько 3,5 млрд років тому. Вона має синьо-зелений колір і спіралевидну форму, завдяки якій і отримала свою назву. Багато хто помилково вважає спіруліну морської водорістю, але вона прісноводна. Щоправда, росте далеко не скрізь: для неї потрібне лужне середовище і особливий мікроклімат.

Читайте також:

Сьогодні у всьому світі існує всього три озера, в яких спіруліна росте в природних умовах без будь-якої допомоги людини, тобто її не підгодовують і не підживлюють. Знаходяться вони в Китаї. Але після того як про користь спіруліни заговорили, у багатьох країнах почали вирощувати її на фермах, штучно створюючи необхідне середовище. Подібна фабрика є і в Харкові.

Реклама

Спіруліна: склад і користь для здоров'я

Спіруліна корисна при анемії

Спіруліна вважається не просто водорістю, а наполовину бактерією. Це означає, що в цьому продукті багато легкозасвоюваного білка, незамінних амінокислот, які не виробляються в організмі, і тварин вітамінів (В2, В6, В12 і ін.). Тому її радять вживати вегетаріанцям. Також спіруліну рекомендують включати до раціону вагітним і дітям зі зниженим гемоглобіном, адже вона – один з найкращих джерел заліза! З цієї причини суперфуд допомагає при лікуванні анемії.

Спіруліна – порятунок для ласунів: насичуючи організм залізом і іншими мікроелементами, вона допомагає побороти тягу до солодкого і мучного. Фантастичний ефект водорість дає при випаданні волосся: всього через місяць прийому локони стають густішими, а їх ріст прискорюється. При регулярному вживанні вона також поліпшує пам'ять і зір, нормалізує тиск і рівень холестерину в крові. А ще суперфуд підвищує імунітет і допомагає пережити осінньо-весняний гіповітаміноз не гірше вітамінних комплексів.

Спіруліна: кому протипоказана

Насамперед тим, у кого є будь-які захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення: гастрит, холецистит, панкреатит і т. д. Якщо вживати суперфуд при хворобі, можуть виникати сильні болі в шлунку. Не рекомендується включати його до раціону, якщо страждаєте від хронічних захворювань нирок і гіпертонії. Також зустрічається індивідуальна непереносимість: тоді від смаку і запаху спіруліни починає нудити.

Спіруліна: пігулки чи порошок

Спіруліна буває в таблетках і в порошку

Краще вибрати порошок, адже невідомо, як виготовляли таблетований препарат. Але врахуйте: він має специфічний рибний запах і смак. Якщо ви його не переносите, доведеться зупинити свій вибір на таблетках або ж спробувати "замаскувати" порошок в інших продуктах харчування – наприклад, у фреші або салаті.

Купуючи порошковий суперфуд, особливу увагу зверніть на органічність: на упаковці повинні бути стандартні позначення сертифікованого продукту – значок органіки (зелений листочок) і євро (зірочки). Це неймовірно важливо! Адже деякі водорості можуть підгодовуватися пташиним послідом і різними шкідливими добавками, і така спіруліна стає токсичною. Ціна якісного порошку – близько 200 грн за упаковку.

Спіруліна – правила вживання

Спіруліна не є лікарським препаратом, тому ви можете "призначити" її собі самостійно. Безпечна добова доза порошку – 4 г (1 ч. л.) в профілактичних цілях, 8 г (2 ч. л.) в лікувальних цілях. Перевищувати дозування не можна: можуть виникнути болі в шлунку і кишечнику, нудота, тахікардія і підвищена збудливість. Щоб побачити результат, суперфуд необхідно приймати хоча б місяць. Потім необхідно зробити перерву на 2-3 тижні і можна знову включати спіруліну до меню. Такими циклами водорість можна приймати на постійній основі. Але якщо раптом в один день відчули огиду, якої раніше не було, зробіть паузу: організм підказує, що вже наситився.

Щоб вона приносила користь, важливо дотримуватися кількох правил. По-перше, не треба піддавати її термічній обробці: це вбиває всі лікувальні властивості. По-друге, не поєднуйте водорість з молочними продуктами: вони блокують засвоєння корисних речовин. Тому, якщо ви приймаєте цей суперфуд зранку, молочку залиште на другу половину дня. Найкраще вживати спіруліну зі свіжими овочами або фруктами, соком або смузі-коктейлем.

Спіруліна: варіанти прийому

Спіруліну можна додавати в смузі

Найефективніше вживати спіруліну натщесерце. Тоді кров "голодна", і всі корисні речовини добре засвояться. Змішайте порошок з теплою водою (40 °С), дайте настоятися 7-10 хвилин. За цей час відбудеться ферментація і водорість "оживе". Випиваєте "напій" – і через півгодини можете снідати. Приймати суперфуд зранку добре ще й тому, що спіруліна має чудову властивість тонізувати організм, злегка бадьорить і заряджати енергією на весь день. З нею ранок точно буде бадьорим.

Коктейль з спіруліни

Якщо не переносите запах і смак спіруліни, приготуйте смузі-коктейль.

Час приготування:

  • 15 хвилин

Інгредієнти на 1 порцію:

  • Листя шпинату – 50 г
  • Банан – 1 шт.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Насіння льону – 2 ст. л.
  • Мед – 1 ч. л.
  • Вода – 200 мл
  • Спіруліна – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

Помийте листя шпинату і очистіть фрукти. Складіть все у блендер, залийте водою, збийте до утворення однорідної маси. Такий смузі-коктейль може замінить сніданок або стати корисним доповненням до нього.

Морозиво зі спіруліною

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Банан – 2 шт.
  • Авокадо – 1 шт.
  • Манго – половина
  • Какао – 1 ст. л.
  • Спіруліна – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

Банан покладіть на півгодини до морозилки. Потім очистіть його від шкірки і наріжте невеликими кружечками. Почистіть манго і авокадо, наріжте шматочками. Всі фрукти складіть в блендер, додайте какао, спіруліну. Збийте. Перекладіть масу в форму і покладіть до морозилки на 20 хвилин. Завдяки какао смак спіруліни не відчуватиметься.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приймати ягоди годжі. "Сьогодні" також писали про корисні властивості насіння чіа.