Сирне фондю: історія страви і класичний рецепт

11 січня 2020, 17:56
Швейцарське фондю – ідеальна їжа для холодної погоди

Сирне фондю

Фондю – це страва з розплавленого сиру і вина . Його батьківщина – Швейцарія. Вважається, що ще багато століть тому тамтешні пастухи в зимову пору розтоплювали в горщиках сир з вином, куди мачали хліб. З високих гір це блюдо поступово перекочувало на столи до багатих швейцарцям, а звідти вже пішло в світ.

Дивіться відео, як вибрати якісний блакитний сир:

Реклама

До слова, французьке слово "фондю" означає "розплавлений". І в ньому – вся суть рецепта. Класичне фондю – це розплавлений сир, змішаний з вином, в який опускають шматочки різної їжі і одразу ж їдять.

Читайте також:

Реклама

Сирне фондю

Час приготування:

  • 30 хвилин

Калорійність:

Реклама
  • 229 ккал на 100 г

Інгредієнти:

Для фондю:

  • Сир Грюйер – 150 г
  • Сир Брюннехас – 150 г
  • Сир твердий – 200 г
  • Сухе біле вино – 130-170 мл (в залежності від бажаної густоти)
  • Крохмаль – 2-3 ч.л.
  • Мускатний горіх – 1/2 ч.л.
  • Часник – 1 зубчик (за бажанням)
  • Сіль, чорний перець

Що вмочати в сирне фондю:

  • Хліб сироватковий або просто щільний – 100 г
  • Перепелині яйця – 10 шт.
  • Бебі-картопля – 10 шт.
  • Маленькі морквини – 10 шт.
  • Помідори черрі – 10 шт.

Спосіб приготування:

  1. Хліб нарізаємо великими кубиками. Картоплю варимо 10-15 хвилин. Перепелині яйця варимо 5 хвилин, чистимо і охолоджуємо.
  2. Сири натираємо на крупній тертці.
  3. У вино додаємо і розмішуємо крохмаль.
  4. За бажанням, розрізаємо зубчик часнику навпіл і натираємо їм дно і стінки фондюшниці. Фондюшницю ставимо на вогонь, додаємо в неї вино з крохмалем.
  5. Коли суміш нагріється і майже дійде до кипіння, насипаємо сир і частинами і перемішуємо. Поки сир не розплавиться повністю, продовжуємо помішувати.
  6. Додаємо мускатний горіх, сіль і чорний перець. Переставляємо фондюшницю на нагрівальний елемент. Вмочаємо гарніри і їмо.

Які ще бувають рецепти фондю

Класичне фондю – з сиру, солодке – з шоколаду, китайське – з бульйону, французьке – масляне. Втім, в кожній країні можна знайти додаткові рецепти, а на батьківщині страви його готують по-своєму в кожному регіоні.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати сирні палички з крабовими паличками . "Сьогодні" також писали, як приготувати сирні кекси з зеленню .