Сухі сніданки: корисно чи ні

29 листопада 2017, 09:17
Дієтологи назвали плюси і мінуси сухих сніданків

Сухі сніданки містять багато цукру. Фото: freepik.com

Під словом "корнфлекс" зазвичай мають на увазі готові зернові сніданки – пластівці. Найпопулярніші сухі сніданки – всілякі солодкі, як правило, дитячі. Кукурудзяні і вівсяні пластівці, повітряний рис, шоколадні зернові кульки і багато іншого – все це називають корнфлекс.

Їх люблять діти і з задоволенням ласують дорослі, на коробках пишуть про мікроелементи і вітаміни, корисних нашому здоров'ю. Але чи так корисні подібні сніданки? Що кажуть фахівці?

Реклама

Коли з'явилися пластівці?

Сorn flakes – в дослівному перекладі "кукурудзяні пластівці". Сама ідея таких пластівців виникла у братів-американців Джона і Вільяма Келлогів 1885 року. Спочатку Джон, який мав класичну медичну освіту, став замислюватися про здорову і корисну їжу. Але розмелені суміші злаків ніхто їсти не хотів, а вже купувати тим більше. Згідно з легендою, ідея хрустких пластівців просто наснилася Джону, але, щоб здійснити її, знадобилися роки. Тільки через кілька років експериментів брати здогадалися замочувати зерна в солоді і пропускати через прес – приблизно ця ж технологія зберігається досі. Успіх братів не залишився в стороні від конкурентів, і подібні пластівці стали випускати інші компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Одним із способів конкурентної боротьби став винахід Вільямом рецепту пластівців з додаванням цукру. Джон був проти, і справа навіть дійшла до розглядів в суді. Зрештою компанія опинилася під керівництвом Вільяма, який виступив сильним маркетологом, і продажі різко пішли вгору.

Корисно чи ні?

Думки дієтологів про корнфлекс неоднозначні, швидше за все, тому, що занадто багато компаній по всьому світу виробляють різні види такого сніданку і використовують різні типи добавок, а то і різні принципи виготовлення пластівців. Основні злаки, які використовують виробники хрустких пластівців, – це кукурудза, пшениця, рис, жито. Ці злакові дуже корисні і потрібні в раціоні дитини, але тільки в тому випадку, якщо не зазнали сильної обробки і зберегли необхідні мікроелементи.

Реклама

Однозначно те, що солодкі пластівці не надто корисні для дитини і не є дієтичною їжею. Вони не завдають особливої шкоди, якщо з'являються в дитячому раціоні час від часу, але ними у жодному разі не можна замінювати полноцінний дитячий сніданок, радять педіатри. В основному пластівці виробляються методом екструзії, тобто з використанням великого тиску і при високій температурі, що руйнує багато корисних речовин, що містяться в злакових, а додавання великої кількості цукру і різних жирів не приносить користі дитячому організму.

Часто дорослі, які намагаються схуднути, починають використовувати в їжу цільнозернові пластівці. Фітнес-корнфлекс зазвичай є здоровішим видом їжі, ніж так званий дитячий. По-перше, в ньому або взагалі не міститься цукор, або міститься, але в мінімальних кількостях. Такий корнфлекс – грубшої консистенції, а значить, шкідливій обробці піддається менше. Вибирайте марки, які виробляють цільнозернові пластівці – корисних речовин в них буде більше. У деяких виробників на коробках є маркування "натуральний корнфлекс" – це має на увазі обробку, що щадить, відсутність цукру і грубий помел зерен.

Важливим є те, зазначають дієтологи, що сухі сніданки корисні як доповнення до їжі, але не як основне джерело злакових для організму. Якщо у вашому раціоні присутні пластівці, то це не привід відмовлятися від звичайних круп і хліба грубого помелу.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як вибрати якісні пластівці і снеки для сніданку.