Середземноморська дієта знижує ризик раку грудей на третину – вчені

6 березня 2017, 18:48
Естроген-незалежні форми раку виникають у жінок після менопаузи і не піддаються гормональному лікуванню

Дослідники протягом 20 років спостерігали за 62

Середземноморська дієта здатна на 32 % знизити ймовірність виникнення ракових пухлин грудей . Про це повідомляється в дослідженні , опублікованому в журналіInternational Journal of Cancer.
За словами вчених, естроген-незалежні форми раку виникають у жінок після менопаузи і не піддаються гормональному лікуванню. Дослідники протягом 20 років спостерігали за 62 573 жінками у віці 55-69 років, фіксуючи інформацію про їх харчування.

Виявляється, що жінки, чия дієта була наближена до середземноморської, на третину рідше стикалися з естроген-незалежним раком грудей. Всього за час дослідження рак захворіли 3354 жінки.

Відомо, що середземноморська дієта багата оливковою олією, рибою, фруктами, горіхами, овочами і злаками і містить мало червоного м'яса, солодощів і злаків в очищеному вигляді, наприклад, білого рису або білого хліба. Вона також позитивно впливає на тривалість життя і знижує ризик інсульту і хвороб серця.

Найбільш ефективним в профілактиці раку її компонентом дослідники визнали горіхи, наступними за ефективністю – фрукти і рибу.