Фахівці розповіли, чим корисні ягоди журавлини

29 вересня 2015, 15:28
У народі журавлина вважається природним антибіотиком

Фото: health.unian.net

Серед корисних властивостей журавлини вчені відзначають високий вміст у рослині вітаміну С, є вітаміни групи В, К, РР, ефірна олія, каротин і безліч корисних мінералів: заліза, міді, марганцю, срібла, йоду, бору, магнію, цинку, калію. У ній також є багато органічних кислот, бетаїн і пектинів, високий рівень тіаміну, ніацину та піридоксину.

Такий збалансований комплекс необхідних людині речовин в одній ягоді журавлини і зробив її цінним лікарським і харчовим продуктом. Саме таке правильне співвідношення природних мікроелементів дозволяє організму людини засвоювати їх без втрат.

Реклама

За змістом біологічно активних речовин, з журавлиною не зрівняється жодна ягода, може бути тільки чорна смородина. Вона нормалізує обмін речовин і зміцнює опірність організму до різних захворювань.

У народі журавлина вважається природним антибіотиком, який дозволяє організму боротися із захворюваннями органів дихання. Журавлинний морс з давніх часів вважався обов'язковим при лікуванні лихоманки. Його використовували як жарознижувальний, потогінний і сечогінний засіб. Опубліковані дані досліджень підтверджують, що ягода здатна підсилити дію антибіотиків в кілька разів. Це особливо важливо в наш час, коли з'явилися бактерії стійкі до традиційному медикаментозному лікуванню.

Журавлинний сік дозволяє вивести і організму токсини. Вживання ягід журавлини і напою з ягід лікує запалення ясен та інші захворювання ротової порожнини. Помічено також, що при вживанні журавлини поліпшується робота нирок і жовчовивідної системи. У журавлині є речовини, які допомагають запобігти сечостатевій інфекції.