Здійснюємо перехід перехід до скоромного: без м'яса, а з овочами, рибою і кашами

12 квітня 2015, 08:50
Як вийти з посту без шкоди для здоров'я

Великоднє застілля. Наїдаємося досхочу тільки очима, а шлунок тримаємо в тонусі і наповнюємо його поступово

Страсний, останній тиждень Великого посту ось-ось закінчиться. Усім тим, хто постує можна буде спробувати скоромні страви зі святкового столу. Ось тільки необдумано цього робити не треба: неспроста в XVIII столітті Ломоносов в одній зі своїх праць особливо відзначив, що в перші два тижні після Великодня хворіє і вмирає більше народу, ніж зазвичай. Тому наїдатися досхочу медики попросту забороняють і нагадують: повернення до звичного раціону повинно бути поступовим.

Як правильно вийти з посту без шкоди для організму, ми розбиралися разом з тренер-дієтологом Оленою Поповою та дієтологом-нутриціології Тетяною Еловченковою.

Реклама

ЕКОНОМ-РЕЖИМ

При виході з посту уважніше до себе треба бути всім, але особливо тим, у кого є захворювання, що передбачають особливу дієту (цукровий діабет, хвороби шлунково-кишкового тракту та ін.).

Виключивши з раціону тваринні жири, м'ясо і яйця, людина робить розвантаження всього організму: виводяться шлаки і токсини з кишечника, нормалізується його мікрофлора, знижується рівень цукру і холестерину в крові. При пісному харчуванні організм автоматично знаходиться в режимі економії – наприклад, зменшується виділення ферментів, необхідних для розщеплення м'яса і тваринних білків. Зате в достатку виробляються ферменти, що розщеплюють клітковину, крохмаль, цукор, рослинний білок і жир. Тому, щоб відновився колишній баланс, потрібен час. Різкий перехід в харчуванні і непомірність в їжі можуть викликати не тільки такі неприємні симптоми такі, як нудота, діарея, болі в шлунку, але і спричинити загострення хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту, привести до збоїв в роботі кишечника. Звідси – проблеми зі шкірою, поганий запах з рота, різкий "аромат" поту, загальне погіршення стану. Чим триваліші обмеження, тим довше повинно бути повернення до звичайного раціону. Вводіть продукти поступово – це допоможе вийти з посту без порушень травної системи.

Реклама

РОЗГОВІННЯ НА ВЕЛИКДЕНЬ

Традиційний великодній стіл завжди передбачає достаток страв. Хочеться спробувати все, відразу і багато, але не піддавайтеся спокусам. З'їжте одне (не більше!) яйце, трохи сирної запіканки і поласуйте невеликим шматочком паски. На думку дієтологів, саме такий набір продуктів ідеальний для того, щоб організм почав плавну перебудову на звичайний раціон. Яйця є найлегшим тваринним білком, а сир – корисний кисломолочний продукт. Що стосується пасок, то вони повинні бути вчорашніми – свіжа випічка протипоказана (у ній не до кінця закінчений процес бродіння, а далі ви все розумієте самі).

М'ЯСО. Його на Великдень краще не їсти – замініть рибою. Якщо ж ви не мислите без м'яса святкове застілля, то їжте тільки натуральне, а не "колбасно-сосискове". Зупиніть свій вибір на нежирній яловичині, телятині, пісній свинині або курки. Більш важкі сорти – баранину, жирну свинину, індичку – залиште на потім.

Реклама

При цьому найкращий варіант – запекти м'ясо з травами і зеленню: материнкою, м'ятою, чебрецем, кропом, петрушкою. Вони не тільки додадуть аромат, але і простимулюють процеси травлення, допоможуть засвоєнню важкої білкової їжі. Однак у всьому знайте міру: не використовуйте надмірну кількість прянощів, а дуже гострі приправи (наприклад, червоний перець) спочатку і зовсім виключіть. Як гарнір підійдуть рис, овочі.

ЇСТІВНІ ТАБУ

Від деяких продуктів в перші дні і навіть тижні після посту потрібно відмовитися навідріз: уникайте напівфабрикатів і продуктів швидкого приготування, борошняних виробів, чіпсів і солоних горішків, солодощів і цукерок, кави і газованих напоїв. За час посту організм звик отримувати тільки натуральні продукти без барвників та консервантів, а все вищеперераховане містить багато "хімії" і може з незвички спровокувати отруєння. Також спочатку не їжте свіжої випічки, виключіть жирні молочні продукти, смажені страви, не заправляйте салати майонезом, кетчупом, але головне – не зловживайте алкоголем. А взагалі буде чудово, якщо цими правилами ви будете користуватися завжди.

ПЛАВНОЮ ХОДОЮ

Період, необхідний для пристосування до звичного раціону, залежить від тривалості і суворості посту. Якщо людина постилася тільки останній тиждень, на страсну седмицу, повернутися до звичайного харчування можна за два-три дні. Якщо ж ви дотримувалися пост в повній мірі, то дотримуйтеся помірності в їжі протягом наступних одного-двох тижнів після Великодня. Особливо акуратним треба бути людям з хронічними захворюваннями.

Будьте голодними. У період адаптації до звичайного раціону дуже важливо харчуватися дрібно, що не наїдаючись досхочу. Рекомендується їсти маленькими порціями кожні дві-три години. Не змішуйте багато продуктів в один прийом їжі. Вставайте з-за столу, коли ще є невеличке відчуття голоду. Такий режим харчування розподілить навантаження на ШКТ, допоможе уникнути нетравлення і відчуття тяжкості в шлунку.

М'ясна міра. Почніть з включення в раціон не м'яса, а інших білків – морепродуктів, яєць, бобових. Вони перетравлюються і засвоюються організмом легше, ніж м'ясо, але є їх все одно краще в першій половині дня. М'ясо бажано включити в раціон на третій-четвертий день після закінчення посту. Порція повинна бути не більше 100-150 г (якщо воно жирне – ще менше). Навіть тим, хто не дотримувався посту, не варто за один прийом з'їдати більше 200-250 г тваринного білка: таке зловживання перевантажує органи травлення і може викликати проблеми з ЖКТ.

ВСЕ ЗА СХЕМОЮ. Якщо пост був дуже строгим (або ви зовсім голодували), розговіння почніть з тушкованих овочів. Поступово додавайте в раціон і свіжі, а також фрукти. На наступний день підключіть злаки і кисломолочні продукти (кефір, йогурт). Якщо ж пост був не особливо строгим, в перші кілька днів налягайте на продукти рослинного походження і рибу. Корисні в ці дні знову-таки свіжі фрукти, тушковані, варені і сирі овочі і різні каші (особливо гречана). Обов'язково включіть в меню листові овочі (салат, шпинат) і зелень (цибуля, петрушку, кріп). Рослинна їжа містить усі необхідні вітаміни і мікроелементи, які забезпечують повноцінну роботу органів травлення. Але не варто поєднувати білкові продукти (м'ясо, риба, молоко, яйця) з такими вуглеводами, як злакові та бобові. Таке поєднання може призвести до перевантаження органів, що виробляють ферменти.

ЙДІТЬ ЗА ПОКЛИКОМ. Прислухайтеся до свого організму: якщо з'явилися такі неприємні симптоми, як здуття і хворобливі відчуття в шлунку, бурчання, нудота, діарея, погане самопочуття – дотримуйтеся більш делікатної дієти. Якщо симптоми не зникають – обов'язково зверніться до лікаря!