Збираємо великодній кошик

19 квітня 2014, 12:00
Як зробити так, щоб освячені продукти принесли тільки користь

Будьте уважні. Проводити Великдень у лікарні -

За традицією на пасхальне богослужіння до церкви беруть 5 продуктів для освячення – паску, яйця, м'ясо (зазвичай буженину), сир і кагор. Наші фахівці – декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП) Лариса Баль-Прилипко та завідувач лабораторією інноваційних технологій хлібо-кондитерських виробів НУБіП Тетяна Жованик розповіли, як правильно вибирати продукти для великоднього кошика.

ПАСКА

Реклама

Немає нічого краще і смачніше домашнього продукту, але якщо ви будете купувати готову паску, то обов'язково звертайте увагу на її склад. У хорошому куличе всі інгредієнти натуральні: борошно, вершкове масло, яйця (деякі господині вважають за краще купувати паску, приготовану без яєць, але така випічка швидко зачерствіє), а також добавки на зразок ваніліну, родзинок, цукатів і горіхів. Ніяких економ-компромісів у вигляді пальмового масла, яєчного порошку, підсолоджувачів і консервантів!

Якщо м'якуш паски жовтий, значить, в тісто додали багато жовтків. Або "загримували" тісто куркумою. Якщо сумніваєтеся, придивіться уважніше до констістенціі м'якушки – здобне тісто буде пишним і м'яким.

Іноді кухаря ховають свої огріхи за рясної присипкою, тому якщо "шапочка" паски рясно прикрашена, насторожитеся: можливо, вам намагаються продати недослащенное тісто.

Реклама

Найкраще пропікаються паски середніх розмірів, а от великою може виявитися непропеченим.

КАГОР

Єдине вино, яке використовують у церкві – це кагор: його несуть в храм, щоб люди відчули не тільки духовне, але й фізичне єднання з Христом.

Реклама

Це вино – обов'язковий атрибут і святкового пасхального застілля. Одне з найпопулярніших вітчизняних – "Кагор Український Коблево". Кагор (його фортеця – 16-18 градусів) хороший ще й тому, що прекрасно поєднується і з паскою, і з м'ясом. Щоб відчути аромат і смак вина, воно повинно мати кімнатну температуру.

ЯЙЦЯ

Придивіться до маркування: зазвичай яйця сортують не пізніше доби після того, як їх знесла курка. Завдяки цьому ви зможете визначити їхню свіжість.

Підніміть яйце і подивіться на нього на світло. Повітряна камера повинна бути невеликою – 5-7 мм. Якщо вона більше – значить, яйце почало псуватися.

Зберігати яйця в холодильнику краще тупими кінцями вгору – так повітря, який накопичився всередині шкаралупи, буде легше випаровуватися. І в дверцятах тримати їх не варто: краще сховати глибше в камеру, де холодніше.

БУЖЕНИНА

При покупці розгляньте зріз – він повинен бути світло-сірим, з рожевим відтінком. Тріщини, бульбашки, великі волокна на м'ясі говорять про те, що продукт неякісний: можливо, приготували з порушенням технології.

При покупці обов'язково перевірте термін придатності – буженина зберігається не довше 5 днів після приготування.

СИР

Цей популярний продукт часто фальсифікують, продаючи під його виглядом не сир, а сирний продукт. В останньому замість молочного жиру використовують дешеве пальмове масло, а це – канцероген (у списку інгредієнтів його можуть маскувати під рослинні добавки).

Попросіть продавця відрізати шматочок на пробу – хороший сир не кришиться і тягнеться за ножем. Якщо помітили всередині "головки" тріщини – значить, сир лежаний.

Колір хорошого, визрілого сиру однотонний. Якщо на зрізі сир забарвлений нерівномірно, значить, він не дозрів.

Не беріть розфасований сир – краще попросіть відрізати шматочок від цілої головки, тому що в великому шматку сир псується набагато повільніше.