Солодощі допоможуть швидше позбутися від грипу – вчені

17 вересня 2016, 13:31
Залежно від причини інфекції, харчування може або допомогти, або перешкодити організму впоратися з недугою

Фото: pixabay.com

Коли люди хворіють, вони часто втрачають апетит або уникають певних продуктів. Згідно з результатами нового дослідження Єльського університету, такі харчові переваги можуть корелювати з типом інфекції і дієтою, якої організм вимагає, щоб боротися з хворобою.

Щоб дослідити це явище, дослідницька група Єльського університету на чолі з іммунобіологіі Русланом Меджитової поставила досліди на мишах, заражених поширеними вірусами або бактеріями.

"Коли тварини інфіковані, вони припиняють їсти і переключаються в режим метаболічного голодування, – зазначив Руслан Меджитов. – Питання полягає в тому, є це захисною або навпаки згубною реакцією організму"

В ході експерименту хворих тварин годували в звичайному режимі, і виявилося, що заражені вірусними інфекціями особини пішли на поправку і вижили, тоді як бактеріальні інфекції у інших особин продовжили прогресувати. Більш детальне дослідження окремих поживних речовин – жирів, білків і глюкози – показало, що саме остання відповідає за протиборство вірусних інфекцій.

Потім команда повторила експеримент, але на цей раз використовувала хімічні речовини, що блокують засвоєння глюкози. Результати виявилися зворотними: миші, заражені бактеріями, вижили, а інфіковані вірусами ні.

Різниця впливу глюкози при різних типах інфекції пояснюється відмінностями в імунній відповіді організму, говорять дослідники. Бактеріальні та вірусні інфекції викликають різні типи запалення, які можуть привести до пошкодження тканин. Залежно від причини інфекції, харчування може або допомогти, або перешкодити організму впоратися з недугою.

"Під час вірусної інфекції харчування забезпечує нас глюкозою, яка може бути необхідною для виживання, – пояснив Руслан Меджитов. – З іншого боку, голодування призводить до утворення кетонів – це інший вид палива, який може допомогти перенести бактеріальну інфекцію".

Проте автори роботи попереджають, що їх введення поки не слід сприймати надто буквально, оскільки ефект може залежати від конкретної інфекції.