Їсти потрібно не частіше, ніж через кожні чотири години. Фото: pixabay.com
Здорова людина має їсти не рідше, ніж раз на шість годин, але і не частіше, ніж через чотири години. Щоб зрозуміти, яка перерва потрібна саме вам, дієтологи рекомендують вести щоденник харчування і експериментувати.
Запам'ятайте, якщо у вас є запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, то частота прийомів їжі має бути збільшена. А в тому випадку, якщо ваша вага вас влаштовує, то прийоми їжі повинні бути розподілені рівномірно протягом дня.
Стосовно обсягів кожного прийому їжі і його складу, то тут все залежить від ваших цілей. Якщо ви вирішите часто (дробно) харчуватися, як зараз модно для "розгону метаболізму", то не варто забувати, що:
- обсяг порції повинен бути невеликий – 200-250 мілілітрів.
- не частіше, ніж кожні 2,5 години.
- прийоми їжі не повинні перетворюватися на "шматочництво".
Насправді дробове харчування часто дає плачевні результати в плані ваги, воно далеко не всім підходить і далеко не всім потрібно.
Для зниження ваги має сенс побудувати свій режим харчування таким чином, щоб рівень голоду до моменту прийому їжі був 6-7 за 10-бальною шкалою. Почуття голоду – обов'язковий атрибут зниження ваги, так само, як і зниження рівня інсуліну в проміжку між прийомами їжі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Стосовно вечері, то ні в якому разі не потрібно її пропускати. Необхідно поїсти за 1,5-2 години до сну, тобто о 20-21, адже якщо говорити про здорове зниження ваги, то сон – це важливий помічник. Вибираючи продукти для вечері, варто віддати перевагу пісному м'ясу і овочевому гарніру.
І пам'ятайте, що вже не одне дослідження показало, що зниження калорійності раціону на 200 ккал може значно збільшити тривалість життя.