/ Фото: Pinterest
Раніше наша героїня була журналісткою, але вирішила – хоче іншого. І серед старих кварталів біля Майдану Незалежності півтора роки тому відкрила власний бар. А інша наша героїня ризикнула і між локдаунами з чоловіком відкрили кав'ярню. Новини "Сегодня" продовжують розповідати про те, як створити власний бізнес замість того, щоб їхати на заробітки. Про історію успіху – далі в сюжеті Павліни Василенко.
Власниця ретро-бару Тетяна Овіннікова свій маленькй заклад називає інтелігентною рюмочною. Створювала бар для зустрічей із друзями. Ретро-інтер'єр придумала і втілила сама.
Сходити в улюблений заклад на 8 Березня – хороша ідея, правда, варто столик бронювати заздалегідь. А якщо ви в пошуку чогось більш оригінального, у нас є п'ять небанальних подарунків до Міжнародного жіночого дня
"Я барахольщиця, мене напевно знають вже на всіх барахолках. Я збираю там все це ретро", – розповідає Тетяна.
Щоб відкрити бар серед старих кварталів столиці, Тетяна брала в борг у друзів, тому що банки кредитів не давали.
"У мене луганська прописка, а Луганськ – в окупації. Тут я знімаю квартиру, тому я неблагонадійна людина на думку банківської системи", – зізнається героїня.
Її бар витримав два локдауни. Прибуток невеликий, вистачає на оренду житла, і почала борги віддавати. Журналістику на власний бізнес Тетяна змінила лише з другої спроби. Спочатку шила сумки, тепер вітає гостей в затишному барі, як і хотіла.
"Треба це любити. Треба хотіти це робити, інакше краще не робити. 300 тисяч – цього з головою вистачить, якщо ти починаєш свій мікробізнес", – сказала Тетяна.
Еліна Бут свою кав'ярню відкрила між локдаунами. Мрія про власну справу виникла спонтанно, коли гуляла з дитиною і захотіла смачної кави.
"Подумала, чому я сама не можу продавати смачну каву?" – зізналася героїня.
Разом із чоловіком вони таємно від батьків зняли приміщення і почали робити ремонт. Еліна малювала ескізи, а чоловік втілював в життя. Меблі в кав'ярні зроблена власноруч.
"Ми знайшли вихід – палети! Удома чоловік вже скручував, ми лакували і сушили", – каже Еліна
Як варити смачний напій, навчила невістка, а кавову машину взяли в оренду. На все витратили приблизно 60 000 гривень.
"У перші місяці у нас вже був прибуток. Я отримувала свою зарплату, і ми на неї жили. Ми в плюсі, але чи ми відбили всю суму – це можна буде сказати тільки через рік", – ділиться Еліна.
Її робочий день триває по 12 годин, але каже – це зовсім інше відчуття, коли сам собі господар. Хоче розширити асортимент, зробити літній майданчик і в кінці кінців оформити вивіску.
"Я вважаю, що кав'ярня – це найдешевше вкладення. Якщо смачна кава – люди йтимуть", – каже власниця кав'ярні.
І Еліна в Переяславі, і Тетяна в Києві говорять – нині на розвиток бізнесу через карантин складно заробити. А підприємцям-початківцям рекомендують запастися терпінням. Великих прибутків на маленькому барі або кафе швидко чекати не варто.
Раніше ми розповідали, як легко пережити весняну депресію.