Оселедець – ворог імпотенції і інфаркту: як Омега-3 впливає на організм дорослих людей

26 червня 2017, 05:29
Кислоти можуть продовжити життя на 15 років і врятувати від розлучення

Корисні кислоти захистять від розладів сексуального здоров'я

НАШ ЕКСПЕРТ: Людмила Денисенко, дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння

  •     ПОЛІПШУЮТЬ КОНЦЕНТРАЦІЮ УВАГИ І ПАМ'ЯТЬ

Переоцінити роль омега-3 жирних кислот для нашого здоров'я важко – вбудовуючись до структури мембран клітин, вони активізують їх функції, покращують живлення і обмінні процеси в клітинах. Безумовно, така дія кислот важлива для клітин будь-якого органу і системи, але найбільш – для головного мозку, який споживає не менше 20% поживних речовин і енергії організму. Якщо мозку забезпечити життєзабезпечення в повній мірі, то автоматично покращаться пам'ять, здатність до навчання і концентрація уваги.

Реклама
  •     ПОПЕРЕДЖУЮТЬ ВТРАТУ ЧОЛОВІЧОЇ СИЛИ

Омега-3 жирні кислоти попереджують запалення судин, покращують їх еластичність. А оскільки більше 85% випадків порушення ерекції викликані судинними проблемами, то регулярне вживання кислот попереджує імпотенцію.

  •     ЗНИЖУЮТЬ РИЗИК ІНФАРКТУ СЕРЦЯ І ІНСУЛЬТУ

Укупі з оздоровленням судин жирні кислоти нормалізують рівень холестерину в крові. Так відбувається профілактика атеросклерозу – головного винуватця гострої недостатності кровообігу в головному мозку і серці. Зверніть увагу, що на смерть від інфаркту та інсульту, за даними ВООЗ, приходиться понад 30% від загальної кількості смертей (за всіма можливими причинами).

  •     ДАРУЮТЬ ЩАСТЯ БАТЬКІВСТВА

Кислоти забезпечують гормональний баланс як у жінок, так і у чоловіків. Таким чином, вони попереджують безпліддя.

Реклама
  •     УПОВІЛЬНЮЮТЬ СТАРІННЯ І ПРОДОВЖУЄ ЖИТТЯ

Недарма середня тривалість життя у жителів Середземномор'я вище, ніж в будь-якій іншій країні світу. А порівняно з Україною цей показник різниться кардинально. Так, середземноморські жінки в середньому живуть 85 років, тоді як українки – 75,5, чоловіки – 83 роки, а українки – 65 років. Однією з причин довгожительства фахівці ВООЗ називають раціон середземноморців – він багатий омега-3 жирними кислотами, оскільки складається переважно з морепродуктів і овочів, присмачених оливковим маслом. Таке меню також продовжує життя і клітинам шкіри, відкладаючи виникнення зморшок.

ЧИМ ПОПОВНИТИ НОРМУ КИСЛОТИ НА ДЕНЬ

  •     Лосось – 70 г (злегка пропарений)
  •     Оселедець – три шматочки
  •     Масло волоського горіха – 1 ст. л.
  •     Насіння льону – 3 ст. л. жінкам, 2 ст. л. – чоловікам
  •     Горіхи – 6-8 шт. (сирі)

СОЛИМО ОСЕЛЕДЕЦЬ САМІ

Реклама

Чемпіон за змістом омега-3 кислот – морська риба. Але оскільки при термообробці кислота окислюється, втрачаючи корисні властивості, то ідеальний варіант – солона риба, і оптимальна – оселедець: її в розплідниках не вирощують, на відміну, скажімо, від сьомги, а значить, оселедець – абсолютно натуральний продукт. При цьому рибу солити краще самому – так ви можете регулювати кількість солі.

Отже, 3-4 оселедці середніх розмірів почистіть, випатрати, голови видаліть. Гарненько обсушити серветками. Натріть сумішшю з 2 ст. л. йодованої солі, 1 ст. л. цукру (без гірки), по 1 ч. л. червоного і чорного перцю. Щільно загорніть в тканинну серветку, зверху – в харчову плівку. Тримайте в холодильнику три доби.

Якщо ж оселедець все ж доводиться купувати, зверніть увагу, щоб він не мав темних плям на черевці – це ознака того, що омега-3 кислоти через неправильне зберігання в ньому вже давно окислились. Додаткова ознака – від риби тхне прогірклим.

ТРИ РЕЦЕПТИ З ОСЕЛЕДЧИКОМ

ФОРШМАК

Інгредієнти: хліб "Бородінський" – 60 г, цибуля червона – 30 г, журавлина – 5 г, оселедець – 450 г, масло вершкове – 100 г, яйце – 1 шт., цибуля зелена – 10 гр.

Приготування: оселедець обробити, філе перемеліть разом з вареним яйцем. Додайте масло і нарізану зелену цибулю. Викладіть на тарілку разом з грінками з бородинського хліба. Прикрасьте кільцями червоної цибулі і журавлиною.

ТАРТАЛЕТКИ З АВОКАДО

Інгредієнти: Хліб житній – 200 г, масло вершкове – 60 г, фундук – 70 г, по 1 шт. яйце (варене) і авокадо, сир вершковий – 80 г, оселедець – 5 шматочків, ікра червона – 4 ч. л., зелень і огірок – для оформлення.

Приготування: хліб і горіхи подрібніть блендером. Додайте масло і яйце. Розкладіть по формам у вигляді кошичків, випікайте при 190° С 15 хв. Подрібніть блендером авокадо і оселедець, додайте сир. Наповніть міксом і ікрою готові кошики. Прикрасьте.

БАГЕТ ПІД ШУБОЮ

Інгредієнти: 1 багет, 1 оселедець (філе), 2 плавлених сирки, 2 варені яйця, 50 г вершкового масла, 1 велика буряк, 10 корнішонів, кріп, сіль, перець.

Приготування: натріть на тертці сирки і яйця, додайте олію, спеції. До третини начинки – кріп. До 2/3 натріть варений буряк.

Багет розрізати вздовж не до кінця, вийміть м'якоть. Намажте шар бурякової начинки і шар з зеленню. З нерозрізаного боку покладіть корнішони, оселедець. Лінію розрізу багета змастіть маслом, з'єднайте краї, щільно загорніть в плівку і на 3 години покладіть до холодильника. Наріжте готовий багет скибочками.