Найпоширеніші міфи про шкідливу і корисну їжу

7 вересня 2017, 10:31
Дієтологи руйнують популярні стереотипи про здорове харчування

Не треба вірити в міфи про їжу. Фото: pixabay.com

Якщо ви боїтеся жирів, не їсте фрукти, тому що вони солодкі, і вважаєте, що протеїну багато не буває, тоді пропонована нижче інформація для вас, пише med2.ru.

Отже, дієтологи з'ясували, які є міфи про їжу:

Реклама

Міф 1. Якщо ви з'їли шкідливу їжу, її можна спалити в спортзалі

"Хімічна" їжа руйнівна для організму. Цю шкоду не можна просто взяти і спалити за допомогою тренування. У дослідженні 2015 року ізраїльські та німецькі вчені встановили: регулярне вживання фастфуду та іншої обробленої їжі підвищує ризик розвитку аутоімунних захворювань. Фізичні вправи викликають стрес в організмі, а при неправильному харчуванні спорт принесе більше шкоди, ніж користі – в організму не буде ресурсів для відновлення після тренувань. Якщо ви активно займаєтеся спортом, особливо важливо виключити шкідливу їжу з раціону.

У шкідливій їжі міститься багато сторонніх, неїстівних речовин: канцерогенів, підсолоджувачів і барвників. Спалити неможливо. Але калорійність шкідливої їжі, як і будь-якої іншої, можна спалити на тренуванні.

Реклама

Міф 2. Протеїн корисний в будь-яких кількостях

Білок підтримує і відновлює організм. Однак надлишок білка – особливо тваринних продуктів – призводить до інтоксикації організму і може стати причиною ожиріння, раку, хвороб серця і остеопорозу. Нові дослідження показують, що для здорового функціонування організму потрібно близько половини грама білка на кілограм ваги.

Якщо людина з'їсть більше 100 грамів білка за один прийом їжі, організм не зможе його засвоїти, для цього просто не вистачить ферментів. Середня норма білка за один прийом – 40-60 грамів. Надлишок білка гниє в організмі. При гнитті білок виділяє аміачні продукти – одні з найтоксичніших в організмі. Надлишок будь-яких продуктів, особливо продуктів гниття білка, засмічує наш організм і погіршує самопочуття.

Реклама

Міф 3. Їжа після тренування відразу перетворюється на жир

Ні, з'їдені калорії не перетворюються відразу ж на жир на тілі. Вони вирушають відновлювати організм після тренувального стресу. Але це стосується тільки чистої, багатої корисними речовинами їжі. Тому якість їжі після тренування грає велику роль – від цього залежить підтримка м'язової маси і прогрес в майбутніх тренуваннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Перетворення їжі на жир відразу після тренування – один з найпоширеніших міфів. Після фізичного навантаження відбувається підвищений синтез білка, організм добре засвоює їжу і направляє її на відновлення. Відразу після силового тренування зазвичай потрібен білок, а потім все інше. Після циклічного навантаження організму, навпаки, потрібні вуглеводи.

Міф 4. Фрукти так само шкідливі, як і цукерки

Основа цієї помилки – наявність у фруктах цукру; деякі люди прирівнюють його до цукру в солодощах. Це не так: цукри у фруктах – природні, нерафіновані, а плоди багаті мінералами і клітковиною, необхідними для здоров'я людини. Фруктові цукри мають низьку концентрацію завдяки органічній волозі в плодах. Такий цукор навряд чи призведе до набирання ваги або інших неприємностей, на відміну від штучних підсолоджувачів і магазинних цукерок.

У цукерках міститься білий цукор, а в фруктах – натуральна фруктоза. Фруктоза майже не задіє травлення, безпосередньо направляється до глюкози в крові і тим самим полегшує роботу організму. Крім цього, у фруктах міститься величезна кількість вітамінів, мінералів, клітковини – все це, природно, набагато корисніше за цукерки, часто повністю хімічні.

Міф 5. Жир з їжі перетворюється на жир на тілі

Правильні жири – якісні рослинні масла, горіхи, насіння і авокадо – зменшують відчуття голоду, надовго насичують і покращують стан шкіри обличчя, нігтів і волосся. Рослинні жири багаті антиоксидантами і прискорюють метаболізм. Додайте половинку авокадо в смузі або ложку горіхової пасти до ранкової каші – і ви відразу відчуєте ефект.

Щоб жир з їжі перетворився на жир на тілі, потрібен надлишок калорій. Нормальна кількість жиру йде на потреби організму – мембрани клітин і багато гормонів складаються з жиру. Що організм не витратив на власне будівництво, він відкладе в жирові запаси. Надлишок жиру – це близько двох грамів на кілограм ваги.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яким сніданкам віддають перевагу в восьми "найздоровіших" країнах світу.