Цукровий діабет II типу: від яких продуктів потрібно відмовитися назавжди

26 лютого 2020, 15:22
Із цим захворюванням можна жити повноцінно, варто тільки правильно вибрати продукти

Якщо самому не впоратися зі звичкою заїдати стрес, то не соромтеся звернутися за допомогою до психотерапевта

Під час лікування цукрового діабету II типу важливо виключити з раціону продукти, які перевантажують підшлункову залозу і сприяють підвищенню рівня цукру в крові. Крім того, потрібно відмовитися від продуктів, тривалий прийом яких може викликати ожиріння. Адже надлишкова маса тіла – головна причина розвитку діабету. Детальніше про те, від яких продуктів треба відмовитися назавжди, розповість гастроентеролог Ірина Казимир.

Цукор. Будь-які цукровмісні продукти треба звести нанівець. Від меду теж краще відмовитися. Морозиво, варення, джем, цукерки, торти, молочний шоколад тепер табу. Дозволяється невеликий шматочок чорного шоколаду в день, краще вранці. А, якщо дуже хочеться солодкого, то можна купити смакоту в відділі для діабетиків. Вафлі, печиво, цукерки там зроблені на основі стевії або фруктози. Але ці речовини теж не сильно корисні для діабетиків. Часто їх їсти не можна.

Реклама

Якщо самому не впоратися зі звичкою заїдати стрес, то не соромтеся звернутися за допомогою до психотерапевта

Білий хліб і випічка. Про батон і булочки забудьте назавжди. У них міститься величезна кількість швидких вуглеводів, які провокують підвищення цукру в крові. Замініть батон на хліб з висівок, борошна грубого помелу або цільнозерновий хліб.

Картопля. Від пюре, картоплі фрі, смаженої картоплі, вареної, доведеться відмовитися. Радимо навіть не вживати картоплю в супах або борщах. Забудьте про картоплю в салатах олів'є або вінегреті. По змозі замінюйте картоплю на квасолю, авокадо, куряче м'ясо. Єдина картопля, яку лікарі іноді дозволяють хворим на цукровий діабет, – це печена на грилі або на багатті. За такого способу готування зберігається багато вітамінів, корисних для організму. І не турбуйтеся сильно через це табу. Відмова від картоплі не тільки оздоровить, а ще й посприяє схудненню!

Реклама

Що може спровокувати діабет. Дивіться в нашому сюжеті:

Банани, виноград, диня. У цих фруктах-ягодах величезна кількість сахарози. Підшлункова буде сильно перевантажуватися через ці продукти. Те ж саме стосується виноградного соку, фініків, інжиру, буряка, родзинок. Замініть їх на кисло-солодкі яблука, журавлину, вишні, кизил, смородину, грейпфрут, гранат, аличу.

Реклама

До речі, про вишні. Це дуже корисна ягода для діабетиків. У ній є антоціани – речовини, які збільшують вироблення інсуліну.

Кукурудза. І будь-які похідні від неї: попкорн, консервована, кукурудзяна каша, пластівці. Це дуже "важкий" продукт, з високим гіпоглікемічним індексом. Часте вживання кукурудзи може спровокувати раптовий стрибок глюкози.

Деякі крупи. Манна, пшенична, кукурудзяна, рисова каші й макарони під забороною. Винятки становлять макаронні вироби з твердих сортів пшениці та бурий рис. Їх їсти можна, але потроху і не кожного дня.

Нагадаємо, раніше ми писали про псоріаз. Чи правда, що, маючи це захворювання, не можна обійтися без гормональних мазей.