З якою олією найкраще їсти хліб

25 листопада 2014, 05:20
4 чайні ложки оливкової олії в день – достатній обсяг для дорослої людини

Прийом оливкової олії знизив ризик ішемічної хвороби. Фото: svit24.net

Співробітники університетів Глазго і Лісабона з'ясували, як можна знизити ризик серцевого нападу всього за шість тижнів. Секрет простий: потрібно вмочати хліб в оливкове масло, пише meddaily.ru з посиланням на The Daily Mail. Тести і аналізи сечі показали: регулярне споживання масла поліпшує роботу хімічних сигналів, пов'язаних зі зниженим ризиком ішемічної хвороби серця.

Приблизно 4 чайні ложки масла (20 мілілітрів) в день – достатній обсяг для дорослої людини. І, якщо масло не подобається в якості заправки для салату, в нього можна просто вмочати хліб. Ефект, вироблений маслом, вчені перевірили на 69 добровольцях, які зазвичай не включали масло в раціон.

Реклама

Людей розбили на дві групи і попросили включити в щоденний прийом їжі 20 мілілітрів масла з низькою або високою концентрацією фенольних сполук. Експеримент тривав шість тижнів. Вважається, саме фенольні сполуки роблять оливкову олію настільки корисною. Далі був проведений аналіз сечі. Експерти шукали певні пептиди, вироблені внаслідок розпаду білків. Дані пептиди вже пов'язували з хворобами серця. Це були біомаркери, які показували наявність хвороби до появи симптомів.

Саме по біомаркерам вдалося зрозуміти, що прийом оливкової олії знизив ризик ішемічної хвороби (показники "1" і вище – наявність хвороби, показники "-1" – судини здорові). Так, прийом масла з низькою концентрацією фенольних сполук давав зниження показників з -0,5 до -0,8. А в другій групі вони знизилися з -0,6 до -0,8. При цьому інші показники начебто рівня холестерину не змінювалися.

Крім фенольних сполук, позитивний ефект виробляють жирні кислоти омега-6. Дані кислоти блокують реакцію тіла на запалення при хронічних хворобах, артриті і серцевих недугах. Також омега-6 знижує тиск і покращує співвідношення корисних і шкідливих жирів в тілі.