Рулет з маком з дріжджового тіста: простий рецепт на Маковея

9 серпня 2021, 12:05
Це одна з найважливіших випічок, яку потрібно приготувати до свята. Випікається він за допомогою сухих дріжджів, а крім маку, візьміть у начинку родзинки, волоські горіхи, мед, цукати з апельсина

Дріжджовий рулет з маком

Маковей, або Медовий Спас, щороку відзначають 14 серпня. Цього дня до церкви несуть освячувати мед, воду, букети з польових трав, а також випічку з маком. Вона обов'язково має бути пісною, оскільки 14 серпня розпочинається суворий Успенський піст. На свято Маковія печуть макові булочки, пироги, печиво і коржики. Спробуйте приготувати пишний дріжджовий рулет з начинкою з маку, горіхів, родзинок і прянощів.

Рулет з маком: рецепт з дріжджового тіста

Реклама

Пісний маковий рулет

Інгредієнти

  • 250 г борошна
  • 125 мл води
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. олії без запаху
  • 1/4 ч. л. солі
  • Цедра 1/4 лимона або апельсина
  • Ванілін – на кінчику ножа
  • 5 г сухих дріжджів

Для макової начинки

Реклама
  • 1 чашка маку
  • 1/3 чашки родзинок
  • 1/3 чашки волоських горіхів
  • 1/3 чашки цукатів (або цедра 1/2 лимона або апельсина)
  • 2 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. меду
  • 1 ст. л. крохмалю
  • Ванілін, кориця, кардамон – за смаком

Спосіб приготування

  1. У глибокій мисці розтерти дріжджі з половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин.
  2. Замісити тісто, частинами додаючи воду, просіяне борошно, цукор, сіль, олію і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук.
  3. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1 годину або до збільшення в об'ємі вдвічі. Оім'яти і дати ще раз підійти впродовж 30 хвилин.
  4. Відміряти мак за допомогою чашки ємністю 300 мл. Залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито.
  5. Повернути мак у каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, доки рідина повністю не вбереться.
  6. Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами або цедрою, цукром, медом і крохмалем. Додати спеції.
  7. Розкачати тісто в пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз.
  8. Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед відправкою в духовку змастити рулет міцним солодким чаєм.
  9. Випікати маковий рулет 40-45 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.
  10. Готовий гарячий рулет з маком змастити цукровим сиропом, звареним з розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.

Рецепт овочевих пиріжків самосів дізнаєтеся з відео.

Тут знайдете 3 рецепти булочок і рогаликів, улюблених з дитинства.