Рукола: історія, користь і рецепти смачних страв

18 липня 2019, 17:15
У руколи є й інші назви: гусеничнік посівний, аругула, рокет-салат і ін.

Рукола сприяє виведенню шлаків

Салат з руколою такий популярний, що, здається, без нього не обходиться жодне святкове застілля. Мода на рукколу прийшла до нас із Середземномор'я: саме італійські, грецькі, іспанські салати відомі додаванням цього інгредієнта.

Дивіться відео, як вирощувати зелень вдома:

Реклама

Для приготування страв з руколою потрібно вибирати свіжу, пружну зелень, а зовсім не мляві листочки. На жаль, ця зелень зберігається недовго. Тому намагайтеся купувати на ринку суху, не политу водою рукколу, а ще краще – в супермаркеті, упаковану в герметичну ємність. Або спробуйте виростити самостійно.

Салат рукола: історія корисної зелені

Реклама

У стародавні часи рукколу любили не тільки за насичений і гострий горіхово-гірчичний смак. У Стародавньому Єгипті з руколи робили спеціальний напій для нареченого на весіллі – єгиптяни вважали її потужним афродизіаком. У Стародавньому Римі рукола була однією з головних приправ на столах знаті. В азіатських країнах нею лікували болі в животі і горлі, в Індії масло руколи використовували при захворюваннях шкіри і для усунення мозолів. У XVI столітті королева Англії Єлизавета I не сідала обідати, якщо за столом не було руколи, а у Франції XVIII століття її називали "рослиною співака" за дивовижну здатність повертати втрачений голос.

Рукколу используют для приготовления салатов

Сьогодні рукола популярна у всьому світі, її широко культивують, і така любов пов'язана в тому числі і з чудовими корисними властивостями цієї рослини. Рукола не залишає байдужим – її специфічний смак або підкорює назавжди, або не переноситься на дух. Вона багато дає стравам – чудово відтіняє м'ясо, в Італії її люблять додавати в піцу, вона може служити основою для запіканок, ну а рецептів салатів з руколою просто не злічити.

Реклама

Рукола: користь і шкода для здоров'я

Близька родичка капусті і гірчиці має безліч назв, і, якщо ви зустрінете їх в рецептах, знайте, що все це одне й те саме: аругула, рокет-салат, ерука, інду, гусеничник, гулявник.

Читайте також:

У руколою багато вітамінів групи В, фолієвої кислоти, вітаміну С, калію, магнію, цинку, заліза і селену. Всі вони відмінно зміцнюють імунітет, борються з бактеріями. Унікальні речовини флавоноїди зміцнюють стінки кровоносних судин. Рукола допомагає виводити холестерин, зайву рідину, а також вона просто знахідка для холериків – відмінно впливає на нервову систему. Новітні дослідження показали, що рукола допомагає в боротьбі з гастритом і виразкою шлунка, а також не дає розвиватися деяким раковим клітинам.

Хороша ця "горіхова травичка" для схуднення і підтримки краси. Помічено, що якщо рукколу їсти регулярно, то нігті стануть міцнішими, а волосся блискучими. Що стосується зовнішнього застосування, часто з руколи роблять омолоджуючі маски – шкіра стає більш пружною.

Тих, хто худне, обрадує факт низької калорійності руколи: в 100 грамах – всього 25 калорій.

Рукола: що з неї приготувати

Руккола хорошо сочетается со свежими овощами

Ніжніший смак – у молодої руколи: вона має більш виражений горіховий відтінок. У руколи, яка виросла високою і має вже великі листи, більш інтенсивний, гірчичний смак на любителя.

Кухарі стверджують, що рукола не терпить "тяжкості", тобто насичених, жирних заправок, – тоді вона втрачає свій унікальний смак. Наприклад, її не додають в майонезні салати і не піддають тривалій тепловій обробці. Ідеальні заправки для руколи – оливкова олія, сік лимона, гірчично-медові соуси.

Ось кілька "смачних" рецептів:

Салат "Знаменитий середземноморський"

Салат из рукколы с креветками

Листочки руколи, порвані руками, викласти в салатницю, наступним шаром – помідори черрі, розрізані навпіл, потім – очищені і обсмажені креветки. Збризніть невеликою кількістю бальзамічного оцту і оливкового масла, посипте пармезаном і кедровими горішками.

Теплий печінковий салат з руколою

Обсмажити на сковороді курячу печінку (10-12 штук), перекласти на тарілку. На цій же сковороді трохи розігріти розрізані на половинки виноградини без кісточок. Невеликий пучок руколи промити, висушити, помістити на дно салатник. Зверху викласти печінку, потім виноград, скропити салат бальзамічним оцтом.

Кальмари гриль із руколою

/ Фото: Pinterest

Відваріть кільця кальмара (600 г) до напівготовності, зніміть шкірку, поріжте. Перемішайте кальмарів з чотирма ложками оливкової олії, додайте 1 роздавлений зубчик часнику, 1 подрібнений чилі, сік і цедру половини лимона. Розігрійте гриль або барбекю і обсмажуйте кальмарів з усіх боків близько 3 хвилин. У салатної ємності змішайте оливкова олія, пучок порізаної руколи, трохи лимонного соку. Додайте кальмарів і перемішайте.

Чим же корисна рукола?

Фото: pixabay.com

Рукола на столі

Фото: pixabay.com

Обсмажити на сковороді курячу печінку (10-12 штук), перекласти на тарілку. На цій же сковороді трохи розігріти розрізані на половинки виноградини без кісточок. Невеликий пучок руколи промити, висушити, помістити на дно салатник. Зверху викласти печінку, потім виноград, скропити салат бальзамічним оцтом.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом омлету з руколою і бринзою. "Сегодня" також писали, як приготувати салат з руколи, огірків і помідорів