Святвечір: готуємо оригінальні пісні страви

2 січня 2021, 10:10
Експериментуємо з їжею, не порушуючи канонів

12 пісних страв, найголовніше з яких – кутя. Це все має стояти на столі на Святвечір. Але не обов'язково. Головне, щоб усі ваші страви були пісними. А якщо ці всі пісні страви знайдуть нові кулінарні рішення і подачу? Тоді і свято буде веселіше. Якщо ви думаєте над тим, що приготувати на Різдво, то нижче знайдете оригінальні рецепти. Традицій і канонів у цих стравах дотримано.

Пісні голубці з грибами

Реклама
Фото: instagram.com/postnaya_trapeza


Інгредієнти

  • 700 г – капуста білокачанна
  • 240 г – морква
  • 220 г – печериці
  • 200 г – рис
  • 140 г – томатна паста
  • 150 г – цибулина
  • перець, сіль і спеції за смаком
  • 80 г – олія


Спосіб приготування

  1. Невеликий качан молодої капусти опустити в каструлю з киплячою водою – він повинен зануритися в неї повністю, варити капусту близько 5-7хв.
  2. Остудити капусту і зрізати листя. Потовщення на листках відбити кухонним молоточком або зрізати.
  3. До напівготовності відварити рис. Гриби – дрібно нарізати і обсмажити в сковороді з олією.
  4. Моркву і цибулю очистити, дрібно нарізати і обсмажити в сковороді на олії до м'якості, додати до них томатну пасту, перемішати і смажити ще 5 хв.
  5. Перемішати гриби з рисом і половиною обсмажених овочів, підсолити і поперчити – це начинка.
  6. Викладати начинку на капустяне листя і формувати голубці, складаючи листя конвертиками.
  7. Решту капустяного листя викласти на дно каструлі, де тушкуватимуться голубці, на них щільно один до одного викласти голубці.
  8. Викласти зверху зажарку з цибулі з морквою, яка залишилася, поперчити і посолити, влити воду або капустяний відвар, що залишився після варіння качана і готувати голубці на середньому вогні близько 15-20 хв до готовності.

Цвітна капуста в пісному клярі

Реклама
Фото: instagram.com/postnaya_trapeza


Інгредієнти

  • 500 г – цвітна капуста
  • олія – для смаження


Для пісного клярі

  • 100 мл – вода
  • 1 ст. л – крохмаль картопляний
  • 1 ст. л – олія
  • 70 г – борошно
  • сіль, мелений перець – за смаком
  • 0,5 ст. л – суміш трав


Спосіб приготування

Реклама
  1. Капусту помити і розібрати на суцвіття. Опустити в підсолений окріпу і проварити 3 хвилин. Потім злити воду і остудити.
  2. У глибоку миску влити воду кімнатної температури, всипати борошно. Розмішати, влити олію.
  3. Всипати картопляний крохмаль, розмішати вінчиком. Кляр посолити, поперчити, додати спеції.
  4. У фритюрниці (або каструлі) розігріти олію до кипіння. По черзі кожне суцвіття капусти занурити в кляр і обсмажити у фритюрі 2-3 хвилин до золотистого кольору.
  5. Готову капусту викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
  6. Прикрасити зеленню.

Шашлички з печериць

Фото: instagram.com/postnaya_trapeza

Інгредієнти

  • 400 г – печериці
  • 1 ст. л – масло оливкове
  • 3 ст. л – соєвий соус
  • 0.5 ч. л – перець червоний солодкий мелений
  • 1 зуб. – часник


Спосіб приготування

  1. Замочити шпажки у воді.
  2. Печериці помити. Часник дрібно порізати.
  3. У пакет скласти печериці, часник. Додати соєвий соус, оливкову олію і паприку. Пакет закрити. Добре струсити, щоб усі інгредієнти перемішалися. Залишити маринуватися хвилин на 30.
  4. Нанизати гриби на шпажки, випікати за температури 200 градусів.

Вареники з грибами

Фото: instagram.com/postnaya_trapeza



Інгредієнти

  • 2 – склянки борошна
  • ¼ склянки – окропу
  • 4 ст. л – олії
  • 30 г – сухих білих грибів
  • 1 стакан – крутий гречаної каші або відвареного рису
  • 1 – цибулина
  • лаврове листя, перець горошком, петрушка, сіль – за смаком

Спосіб приготування

  1. В олію налити окріп, всипати борошно і швидко замісити тісто, добре розім'яти його руками, а потім розкачати його в дуже тонкий пласт.
  2. Для приготування начинки гриби відварити у воді. Відвар злити в окремий посуд, а гриби дрібно порубати, обсмажити з цибулею на олії, перемішати з кашею і добре розім'яти в однорідну масу.
  3. Розкачане тісто нарізати невеликими квадратиками або вирізати склянкою кружечки, покласти на кожен шматочок начинку і зліпити вареники.
  4. Деко або сковорідку змастити олією, укласти на неї вареники і запекти на помірному вогні 15-20 хвилин.
  5. Потім покласти в горщик, залити гарячим грибним відваром, посолити, додати прянощі та поставити в піч на 15 хвилин.

Булочки з кокосовою стружкою

Фото: instagram.com/postnaya_trapeza


Інгредієнти

  • 3 склянки – борошно пшеничне
  • 125 г – цукор
  • 10 г – ванільний цукор
  • 0,5 ч. л – сіль
  • 1 ч. л – дріжджі
  • 30 мл – олія
  • 50 г – кокосова стружка
  • 1 стакан – вода


Спосіб приготування

  1. У теплій воді розвести 50 г цукру, сіль, дріжджі, олію.
  2. Борошно просіяти. Поступово ввести борошно, замісити тісто. Прибрати на годину в тепле місце.
  3. Цукор, що залишився, змішати зі стружкою і столовою ложкою борошна.
  4. Тісто поділити на 2 частини, кожну розкачати в прямокутник.
  5. Змастити розкачане тісто злегка олією і посипати кокосовою стружкою, трохи залишити на присипку булочок перед випічкою.
  6. Скачати в рулет і розрізати на шайби по 5-6 см.
  7. Викласти булочки в форму, змастити олією і присипати стружкою.
  8. Залишити на 20 хвилин. Випікати за 200 градусів 20-25 хвилин до рум'яності.

Тут зібрані 5 рецептів десертів з яблук.