Батькам малюків радять ретельно контролювати раціон дитини

21 березня 2015, 06:07
Деякі звичні продукти можуть зовсім не підходити зростаючому організму

Дієтологи радять бути дуже вибірковими в питанні харчування дитини. Фото: likar.info

Деякі продукти, які мами звикли давати своїм малюкам, можуть нашкодити дитячому організму. Дієтологи радять бути обережнішими навіть з їжею, яку прийнято вважати корисною. Всі мами знають, що маленьким дітям абсолютно не підходять чіпси, газована вода і картоплю фрі. Але виявляється, список продуктів, які не варто давати дітям до трьох років, набагато ширше, повідомляє Mail.ru

М'ясні і рибні бульйони. При варінні в них переходить занадто багато екстрактивних речовин, які дратують уразливий шлунково-кишковий тракт дитини. Так що найменшим найкраще готувати супи на овочевому бульйоні, а м'ясо подавати окремо.

Реклама

Докторська ковбаса. Навряд чи знайдеться мама, яка вирішить запропонувати дитині сирокопчену ковбасу зі шпиком, а ось докторську ковбасу і молочні сосиски багато хто чомусь вважають більш нешкідливим варіантом. І дарма – в них теж дуже багато жирів, солі і харчових добавок, які не підуть на користь дитині.

Червона і чорна ікра. Ми чули, що цей делікатес багатий цінними жирами, а тому в свято обов'язково запропонуємо такий бутерброд малюкові. На щастя, більшість дітей не поділяє наших захоплень, і це правильно. Через велику кількість солі та дратівну дію на травний тракт ікра зовсім не підходить малюкам.

Морепродукти. Малюк з хорошим апетитом, можливо, не відмовиться від відварних креветок або кальмарів. Але ці продукти важко перетравлюються і, отже, виключаються з дитячого та дієтичного харчування.

Реклама

Овочеві соління. Кабачкова ікра, оливки, маслини, баночний огірочок – деяких дітей так і тягне на солоненьке. Ось тільки давати дитині такі страви дієтологи категорично не радять через велику кількість спецій і солі, надлишок якої загрожує проблемами з нирками.

Гриби. Ні лісові гриби, ні "невинні" парникові печериці не варто готувати дітям аж до школи. Цей продукт дуже важко засвоюється і може викликати у дитини розлад травлення.

Глазуровані сирки. У складі цих ласощів – надлишок цукру і жирів, ароматизатори, емульгатори, стабілізатори, а ось власне сиру там набагато менше, ніж хотілося б, тому виступати заміною цього важливого продукту вони не можуть.

Реклама

Морозиво. Прочитайте складу цього продукту, і сумніви, чи варто давати його малюкові, розсіються відразу. Емульгатори, стабілізатори, ароматизатори, рослинні жири – і це ще не весь список компонентів, потенційно небезпечних для маленької дитини.

Здобні булочки. А також всіляке здобне печиво, вафлі, торти. Здоба створює велике навантаження на незміцнілу підшлункову залозу дитини. Крім того, якщо мова йде про випічці промислового виробництва, це справжнє джерело не тільки калорій, але і алергенів – через безліч харчових добавок.

Шоколад. До трьох років дітям не варто давати його, оскільки какао часто викликає алергію. А якщо в шоколадки або цукерки додані штучні смакові компоненти, ризик алергії стає ще вище.

Шлунково-кишковий тракт дитини до трьох років здатний переварити далеко не всі продукти, які з'являються на столі у його батьків. Так що, якщо ви не хочете спровокувати у малюка алергію або розлад травлення, прислухатися до порад дитячих дієтологів все-таки варто.