Регулярне вживання жувальної гумки і цукерок погано впливає на кишечник – вчені

22 лютого 2017, 01:45
Дослідження вчених показало, що регулярне вживання діоксиду титану, який використовується в якості барвника для цукерок і жуйок, заважає клітинам тонкого кишечника засвоювати поживні речовини і якісно виконувати функції імунологічного захисту

Регулярне вживання жувальних гумок і цукерок впливає на кишечник - вчені. Фото: pixabay.com

Діоксид титану (E171, титанові білила) – харчова добавка, яку використовують в якості барвника для жувальної гумки, цукерок, хлібобулочних виробів та інших популярних продуктів харчування. Нове дослідження фахівців Бінгемтонского університету показало, що його регулярне вживання заважає клітинам тонкого кишечника засвоювати поживні речовини і якісно виконувати функції імунологічного захисту, пише likar.info.

Вчені піддали культуру клітин тонкого кишечника чотиригодинному впливу наночастинок діоксиду титану, імітуючи одноразовий прийом пофарбованої їжі і її регулярне вживання (три рази протягом п'яти днів).

Реклама

Одноразова експозиція не зробила великого впливу на клітини кишечника, але хронічний вплив діоксиду титану зменшив кількість абсорбтивних виступів на їх поверхні. Це пов'язано з ослабленням кишкового бар'єру, уповільненням метаболізму і погіршенням всмоктування деяких поживних речовин – заліза, цинку і жирних кислот.

Регулярне вживання наночастинок діоксиду титану пов'язано з ослабленням кишкового бар'єру, уповільненням метаболізму і погіршенням всмоктування заліза, цинку і жирних кислот.

"Оксид титану – популярна харчова добавка, люди їдять його багато і довго. Не хвилюйтеся, він вас не вб'є. Але про деякі його ефекти знати все ж не завадить, – каже Гретхен Малер, співавтор статті, опублікованій в журналі NanoImpact. – Наночастки титанових білил змінюють функції тонкого кишечника. Щоб зменшити їх вплив, потрібно уникати оброблених харчових продуктів, особливо – жуйок і цукерок".

Реклама

Діоксид титану вважається безпечним барвником, а його потрапляння всередину нашого організму практично неминуче. Інертний нерозчинний матеріал зазвичай використовується у виробництві фарб, паперу, пластмас, мила і косметики. Він також є активним інгредієнтом в мінеральній основі сонцезахисних кремів і блокує ультрафіолетове світло.

У травну систему титанові білила потрапляють через зубні пасти, цукрову пудру, знежирене молоко, цукерки і жувальну гумку. Вчені з Університету штату Арізона в 2012 році протестували 89 популярних харчових продуктів і виявили, що всі вони містять діоксид титану.