Регулярне вживання невеликої кількості червоного вина запобігає загибелі нейронів – вчені

17 травня 2017, 01:45
Захоплення алкоголем має широкий спектр шкідливих наслідків для здоров'я, проте нещодавнє дослідження показало, що помірне вживання вина може надавати позитивний когнітивний ефект

Помірне вживання червоного вина може надавати&nbs

Вчені виявили, що червоне вино в невеликій кількості уповільнює розвиток когнітивних розладів, пов'язаних з віком, а також нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона.  Під помірною кількістю вчені мають на увазі не більше 250 мілілітрів в день, пише likar.info з посиланням на medicalnewstoday.com.


Дослідники на чолі з доктором Естебаном-Фернандесом з Інституту досліджень харчових продуктів в Мадриді, вирішили вивчити метаболіти кишечника, вироблені організмом людини після вживання вина.  Доктор Естебан-Фернандес і його команда виділили ці метаболіти з сечі і фекалій людей, які регулярно споживають вино в помірних кількостях.  Дослідники додали отримані метаболіти до людських нейронів, а потім індукувати стрес в клітинах, щоб зімітувати умови, які зазвичай призводять до загибелі нейронів при нейродегенеративних захворюваннях.

Дослідження показало, що отримані з вина метаболіти запобігають загибель нейронів у стресових умовах.  Вирішальне значення для захисного ефекту має точний склад винних метаболітів.  Крім того, ця композиція, в свою чергу, залежить від складу кишкового мікробіома, тобто трильйонів мікроорганізмів, що мешкають в кишечнику.  Мікробом кишечника відповідальний за обробку і розпад вина на різні метаболіти, включаючи фенольну кислоту і ароматичні з'єднання.

Іншими словами, відмінності в мікробіома кишечника призводять до різних метаболітів, що підтверджує ідею про те, що люди отримують користь від їжі по-різному.  Індивідуальна відмінність є фактором, який не можна ігнорувати в процесі вивчення наслідків деяких продуктів для здоров'я.

"Я не прихильник заміни ліків дієтою, але я хочу підвищити обізнаність людей про те, як наше харчування допомагає запобігти захворюванням або зменшує ризик їх виникнення. Все, що потрібно – це підтримувати збалансовану дієту", – прокоментував важливість збалансованого харчування для запобігання нейродегенерації доктор Естебан- Фернандес.

Незважаючи на те, що Естебан-Фернандес виступає за дієту з низьким вмістом жирів, багату фруктами, овочами, він також застерігає від надмірної стурбованості харчуванням і настійно закликає громадськість розрізняти правдиву і неправдиву інформацію про корисний раціон.

"Сьогодні суспільство сповнене помилкових міфів про дієту. Роль науки та засобів масової інформації полягає в тому, щоб уникнути поширення цих чуток, а також інформувати людей про важливість дієти для здоров'я", – сказав він.