Розбираємо принципи роздільного харчування та монохарчування

11 жовтня 2014, 14:00
Складаємо список поєднуваних продуктів, забуваємо про крайнощі і бережемо ферментативну систему

 Головне - не поспішати!

Смаки у всіх різні. Про користь і шкоду цих " різниць " нам розповіли тренер студії усвідомленого і здорового способу життя " Мудроїди " Павло Богаччі і до . М. Н . дієтолог медцентру "Юлія " Олександра Кириленко.

МОНО. Існує стиль харчування , коли за один прийом їжі з'їдається тільки один продукт. Важливо розуміти , що це стосується тільки природних , створених природою продуктів: сосиска або пельмені в це поняття не входять, адже вони представляють собою багатокомпонентні структури: м'ясо , сіль , борошно , крохмаль , соя , жир , смакові добавки .

ПРИРОДНИЙ КОКТЕЙЛЬ." Головний принцип моноеденія простий: в овочах і фруктах природою вже створений коктейль з макро- і мікроелементів та вітамінів , який максимально пристосований до засвоєння організмом . Полуниця не потребує додаткового цукрі або вершках . Раз мудра природа не створила такої комбінації жирів , білків і вуглеводів , значить , вона не потрібна" , – пояснює Павло Богаччі . За його словами , всі поліпшення , за якими ми ганяємося , намагаючись змінити смак і вигляд природних дарів , по-перше , погано засвоюються через безглузді деколи комбінацій , а по-друге , дуже шкодять організму .

РАДА. Уникайте поєднань жирного і солодкого , кислих продуктів (майже всі фрукти ) і крахмалистого , крохмалів і білків . Це позбавить вас від поганого самопочуття і значно продовжить життя . Експерти нагадують , що вода – теж продукт харчування , і пити її слід окремо : як мінімум за кілька хвилин до початку трапези і ніколи під час або після їди .

РАЦІОН. При моноеденіі він виглядає приблизно так : зголоднів , поїв , приміром , слив , відчув ситість – зупинився . Минув час , настав голод – поїв груш , через якийсь час наївся овочами і так далі. " Я намагаюся дотримуватися цього принципу вже багато років , – каже Павло . – Відчуваю себе прекрасно , забув про хвороби , енергії багато і сил вистачає на дуже активне життя " .

НЕ ПОСПІШАЙТЕ.Прийнявши принципи моноеденія , різко відмовлятися від звичного раціону не слід , оскільки можуть початися неприємності: нудота , метеоризм , загострення захворювань ШКТ. Для початку розкладіть звичну їжу на компоненти і їжте звичні страви по частинах. Так , один традиційний обід розділиться на 4-5 частин : спочатку з'їжте десерт ( бажано свіжі фрукти ) , після невеликої перерви випийте води (якщо хочеться ) і з'їжте основне блюдо , розділивши його навпіл : спочатку тільки м'ясо , а через якийсь час гарнір , і лише потім – овочі . Потім інтервали між прийомами їжі можна поступово збільшувати , наскільки дозволить час . І пам'ятайте: прийом їжі – відповідальний процес , який не терпить поспіху .

ВСЕ В ОДНІЙ ТАРІЛЦІ

У нашому організмі завжди виробляються ферменти , готові розщепити білки , жири і вуглеводи .

ФЕРМЕНТНА СПРАВА . "Якщо ми за один прийом з'їдаємо , наприклад , булку , то працювати будуть тільки ферменти , спрямовані на розщеплення вуглеводів і жирів , а виділені для білків – не діяти. Щоб включити в роботу ферменти , що розщеплюють білки , нам треба через якийсь час з'їсти шматок м'яса або риби . Якщо ми цього не робимо , активність ферменту слабшає , при цьому ферментативна система перенапружується (а не відпочиває , як багатьом здається ) і з часом виснажується , постійно " безробітний" фермент перестає виділятися . Це вже діагноз – синдром хронічної ферментативної недостатності , який проявить себе метеоризмом , проносом , запором , блювотою та іншими неприємними фокусами з боку ШКТ після першого ж кроку в сторону. На практиці це виглядає так : людина роками не їсть ні краплі жиру , потім з якоїсь причини ( захотілося або не простежив за складом страви) з'їдає ложку масла і через годину з болем та іншими симптомами виявляється в кабінеті лікаря . Далі – лікування і призначення синтетичних ферментативних препаратів. Також важливо знати , що синдром ферментативної недостатності може бути вродженим ( спадковим) і набутим при постійному неправильному харчуванні , якщо в меню багато вуглеводів і жирів або тільки білків . Але це вже окрема тема " , – каже Олександра Кириленко.

РОЗДІЛЯЙ З РОЗУМОМ.Злякавшись ферментної недостатності , можна подумати : "Значить , пельмені , бутерброд з ковбасою і торт – найправильніша їжа" . Однак цей висновок невірний , бо наш ШКТ працює не тільки на ферментах . Є в його складному пристрої і таке поняття , як пристінкові травлення (або всмоктування ) . У цьому процесі бере участь кишкова мікрофлора ( бифидум і лактобактерії ) , дія якої блокується легкими вуглеводами , солодощами і крохмалем . Так , якщо ви з'їли картоплю з м'ясом , то замість смаку улюбленої справи не отримаєте нічого , бо крохмаль з картоплі перешкоджає всмоктуванню білків . В результаті шматок шинки ляже в кишечнику мертвим вантажем . Щоб цього уникнути , слід вивчити головний принцип роздільного харчування : тваринний білок ( м'ясо , рибу , птицю ) можна їсти тільки з овочами ( крім картоплі ) або складними вуглеводами , наприклад , кашею . Фрукти можна поєднувати з овочами і кисломолочними продуктами.

ЩОДЕННИК ХАРЧУВАННЯ

Зрозумівши принципи правильного харчування та спираючись на особливості організму , можна змінити раціон по " індивідуальному " графіком – не поспішаючи , але наполегливо. При цьому важливо пам'ятати , що швидкість переходу до здорового харчування і склад меню залежать не тільки від особливостей організму , але і від ступеня занедбаності питання.

Візьміть ручку . Окремо хочеться поговорити про раціоні , в якому повноцінний процес їжі замінюється перехопленнями на бігу. З вигляду здається , що людина нічого не їсть : він ніколи не сидить за столом і навіть рідко стоїть біля плити , чим викликає заздрість у оточуючих. Однак в перекушуваннях таяться як мінімум дві небезпеки : захворювання ШКТ і зіпсована фігура. Пояснюється проблема просто: не замислюючись про грамотне суміщенні продуктів , ми закидаємо в " топку " несумісні продукти , а найголовніше – в невідомому кількості. Щоб уникнути проблем при такому стилі харчування , ведіть харчової щоденник і записуйте туди все, що з'їли . Це допоможе зробити харчування усвідомленим .