Ранні сорти баштанних культур містять досить високу концентрацію
У ранніх кавунах може міститися велика кількість небезпечних для здоров'я нітратів. Ці речовини розкладаються в шлунково -кишковому тракті, викликаючи нудоту, блювоту і рясну діарею. Крім того , нітрати можуть призвести до серйозних порушень обміну речовин і кисневого голодування , пише likar.info.
Кавуни – улюблені літні ласощі, які їдять із задоволенням як діти, так і дорослі. Цю велику смугасту ягоду можна побачити вже в червні. Деякі не можуть встояти перед спокусою і з задоволенням купують кавун . Проте лікарі наполегливо рекомендують з цим почекати. На жаль, у ранніх кавунах може міститися багато нітратів .
Нітрати – це солі азотної кислоти , які додають в мінеральні добрива. Рослини активно використовують нітрати для зростання. Ранні сорти баштанних культур містять досить високу концентрацію нітратів ( може перевищувати норму в десятки разів !), що загрожує здоров'ю людини.
Що відбувається з нітратами в організмі?
Нітрати , що містяться в кавуні , потрапляють в шлунок, а потім у кишечник. Під впливом мікрофлори кишечника відбувається розкладання нітратів, з них утворюються нітрити – небезпечні сполуки, які надають подразнюючу дію на слизову кишечника. Роздратування може бути настільки важким, що у людини виникає нудота, блювота і рясна діарея.
Але це далеко не всі біди , які нам приносять нітрити. Ці речовини здатні окисляти залізо гемоглобіну. У такому стані гемоглобін не переносить кисень , розвивається кисневе голодування.
Нітрити порушують процес нормального всмоктування вітамінів і мікроелементів в кишечнику, а також сприяють накопиченню важких металів у нирках і печінці .
Як ви розумієте , отруєння нітратами – справа неабияка . Тому намагайтеся не брати ранніх кавунів. Краще почекайте до кінця липня , початку серпня, коли почнеться сезон.