П'ять способів перетворити шоколад на ліки

10 липня 2017, 02:02
Не використовувати з фруктами, їсти перед обідом і до 17:00

Як зменшити шкоду простих вуглеводів

Якщо до сьогоднішнього дня ви їли шоколад, відчуваючи почуття провини і сорому перед власним тілом і його здоров'ям, то тепер знайте: цей десерт, незважаючи на калорійність і "швидкий" цукор в складі, може бути лікувальним! Правда, якщо дотримуватися ряду правил по його вживанню.

За яких умов шоколад може оздоровити і чим він корисний, розповіла наш експерт – Людмила Денисенко, незалежний дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння.

Реклама

ГОЛОВНІ ВЛАСТИВОСТІ

ПРОТИ КАШЛЮ. Теобромін має протикашльові і болезаспокійливі властивості. Тому вгамує напад кашлю (замінюючи ліки) і біль: головний і при менструації.

ВІД ДЕПРЕСІЇ. Триптофан стимулює вироблення гормону радості.

Реклама

ПРИ СТРЕСАХ. Півплитки чорного шоколаду містить більше 20% добової потреби в магнії – основи здоров'я серця і нервів.

ДЛЯ СВІЖОГО ДИХАННЯ. Какао – антисептик. І якщо в шоколаді немає цукру, він зменшує кількість бактерій в порожнині рота.

ВІД ЗМОРЩОК. Антиоксиданти, поліненасичені і мононасичені жирні кислоти, а також холестерол попереджають гормональний дисбаланс і старіння клітин.

Реклама

КОЛИ ШОКОЛАД ПРИНОСИТЬ КОРИСТЬ

1. В ДЕНЬ — 50 ГРАМ

А людям з надмірною вагою і/або схильністю до повноти – не більш ніж 30 м

2. ДО 17:00

Прості (швидкі) вуглеводи, які містить шоколад (особливо – при наявності інших джерел таких вуглеводів в раціоні) можуть привести до набору ваги: активне витрачання вуглеводів відбувається в першій половині дня, а невідпрацьовані прості цукри, з'їдені у вечірній час, поповнять жирові депо в організмі. Плюс шоколад містить кофеїн, який призводить ЦНС в збудження, через що людині буде важко заснути.

3. НЕ КОЖЕН ДЕНЬ

Переїдання простих цукрів загрожує не тільки набором ваги, але і погіршенням самопочуття через стрибки цукру в крові. А при регулярному зловживанні шоколад може "посадити" підшлункову залозу через інсулінових гойдалок. Якщо вже хочеться насолоджуватися шоколадом щодня, то варто зменшувати кількість інших простих вуглеводів в раціоні: хлібобулочних виробів, тортів, джемів, варення, солодких напоїв.

4. КАКАО — ВІД 62%, ЦУКРУ І ФРУКТІВ — 0%

Чим більше какао містить шоколадка, тим більша її користь: його повинно бути не менше 62%. При цьому какао повинно бути не в формі порошку, а какао-бобів і масло какао.

Цукру в ідеалі не повинно бути взагалі, але якщо він вказаний, то чим далі від початку списку інгредієнтів – тим краще (компоненти вказуються в складі у напрямку зниження їх кількості в продукті).

Шоколад повинен бути строго чорним. У молочному і чорному з помадкою цукру в 1,5-2 рази більше. Не варто їсти шоколад одночасно навіть зі свіжими фруктами: вони теж джерело цукру.

5. ЧЕРЕЗ 2 ГОДИНИ ПІСЛЯ ЇЖІ

Їсти шоколад відразу після прийому їжі не варто. Він, як джерело цукру, повинен перетравлюватися в кишечнику, а основна їжа – в шлунку. Таким чином, за адресою шоколад потрапити не зможе, поки не перетравиться інша їжа. А поки це станеться, цукор встигне створити в шлунку бродіння, що призведе до утворення токсинів. Плюс погано переварена їжа веде до поповнення жирових депо.

А ось до їжі, наприклад, за 30 хвилин, з'їсти шоколад можна. Ви відчуєте достатнє насичення, і тоді зжерти менше їжі за обідом.