П'ять найбрудніших місць на кухні

21 травня 2017, 01:50
Вчені виявили, що на кухонних губках, рушниках і обробних дошках знаходиться величезна кількість бактерій

Раковина - одне з найбрудніших місць на

Кухня може виявитися с правжнім розсадником мікробів . Згідно з новим дослідженням американських вчених з Університету Дрекселя , чистота більшості наших домашніх кухонь не відповідає стандартам гігієни підприємств громадського харчування , пише likar.info

" Харчове відправлення найчастіше відбувається через ігнорування правил гігієни на власній кухні " , – стверджує Дженніфер Куінлан з Університету Дрекселя .

Вчені з Університету Дрекселя вивчили 100 домашніх їдалень. Результати свого дослідження вони опублікували в журналі Journal of Food Protection .

" Практично на всіх кухнях ми виявили патогенні мікроорганізми . Наприклад , стафілокок , сальмонела , кампілобактер ( спіралеподібні грамнегативні мікроаерофільні бактерії ) і лістерії . Особливо багато їх в холодильнику , на дверних ручках , в раковині , на губах " , – розповіла Куінлан .

Реклама

Холодильник

У 97 % випадків господині неправильно зберігають м'ясо . М'ясо повинно завжди перебувати внизу , під готовими до вживання продуктами , під фруктами і овочами . Справа в тому , що вода і сік з м'яса можуть стікати і забруднити інші продукти , які знаходяться в холодильнику .

Згідно з рекомендаціями американського Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів , температура в холодильнику не повинна перевищувати + 4ºC . Але в 43 % кухонь , які брали участь в дослідженні Університету Дрекселя , ця цифра була помітно вище .

Якщо температура в холодильнику вище рекомендованих + 4ºC , то в ньому точно можна знайти лістерії , грампозитивні паличкоподібні бактерії , що викликають лістеріоз . Ці бактерії представляють особливу небезпеку для вагітних жінок , літніх людей і людей з ослабленим імунітетом.

Губки і серветки

Реклама
У 45 % обстежених будинків вчені знайшли патогенні мікроорганізми харчового походження на губах для посуду .

" Губки і рушники – справжнісінькі інкубатори бактерій . На них ми виявили багато різних бактерій , включаючи і стафілокок . Якщо хтось із господинь протирає такими губками та рушниками якісь предмети на кухні , то , звичайно , бактерії ще швидше розмножуються і поширюються " , – пояснила Куінлан .

За даними вчених з Університету Арізони , на шести квадратних сантиметрах губки міститься близько 10 млн . бактерій . Причому саме на губах найчастіше зустрічається бактерія кампілобактер , винуватиця різних захворювань , починаючи від гастроентериту і закінчуючи синдромом Гієна – Барре .

Так що , чим частіше ви перете рушники , тим краще . А ще краще використовуйте одноразові антибактеріальні серветки .

Раковина і все, що знаходиться поруч

Реклама

Практично в половині раковин , обстежених вченими , виявлені бактерії . У 15 % випадках знайдена кишкова паличка Escherichia coli ( грам-негативна паличкоподібна бактерія , широко поширена в нижній частині кишечника теплокровних тварин ) , деякі штами якої ( наприклад , STEC ) призводять до важкого харчового отруєння .

При цьому раковини найчастіше є найбруднішим місцем на кухні . 82 % раковин у вчених пройшли під грифом " забруднені " . Ділянки навколо раковини також не можна вважати чистими . Навпаки , там теж присутні різні патогенні мікроорганізми , особливо в тому випадку , якщо господині не використовують дезінфікуючі засоби .

Обробні дошки

Найбрудніше місце на обробній дошці – борозенка , залишена ножем . Рекомендується частіше мити обробні дошки антибактеріальними засобами , а також регулярно оновлювати кухонне начиння .

У 2015 році в журналі Food Microbiology з'явилася стаття американських вчених з Університету Джорджії , де говорилося , що ножі і терки часто є джерелом перенесення патогенних мікроорганізмів . Вчені помістили на ножі і терки бактерії сальмонели і кишкової палички і влаштували спостереження за їх розповсюдженням . Виявилося , бактерії поширюються блискавично .

Також дослідники виявили , що найбільше мікроорганізмів потрапляє на ніж при нарізці помідорів , і менше – з полуницею .

Миски і тарілки для домашніх тварин

Посуду тварин на кухні не місце . Не варто влаштовувати собакам і кішкам " їдальню " у вашій .