П'ять корисних продуктів для серця

11 червня 2016, 04:53
Про їжу, яка сприяє поліпшенню стану важливих органів нашого тіла

Фото: khabar.kz

Якщо ви хочете, щоб ваше серце залишалося якомога довше здоровим, то ви повинні якомога більше приділяти увагу саме цим п'яти продуктам. І їсти їх регулярно. Включіть у свій раціон, але при цьому стежте за нормою. Наприклад, оливкова олія – вона хоч і корисна для здоров'я, але з іншого боку: містить велику кількість калорій, пише "Ортодокс".

Тому їсти якісну їжу – цього мало. Потрібно стежити, щоб ця їжа була збалансованою.

Реклама

Харчування будь-якої людини має містити 40% вуглеводів, 30% білків і 30% жирів. Такі норми харчування людей і такі приблизні пропорції їжі в нашій "добової тарілці". Це максимально наближене до фізіологічних, тобто здорових для людини, норм.

При цьому важливо розуміти, що жири бувають двох видів: тваринні і рослинні. І першого повинна бути тільки одна третина з усього споживаного людиною жиру, решта (дві третини) має припадати на жири рослинні.

Саме такі жири містять продукти, рекомендовані лікарями тим, хто хоче мати молоде і здорове серце і судини. Ось наприклад:

Реклама

ЛОСОСЬ

Він багатий жирними кислотами Омега-3, які мають протизапальну дію і захищають серце від згортання крові. А також допомагають знизити рівень холестерину. Звичайно ж, не кожен може дозволити собі їсти лосось постійно, тим більше люди, які живуть на одну пенсію. Проте, 2-3 рази на місяць на сто грамів лосося або іншої морської риби (такої, як тунець або сардини) можна і "розщедритися". Заради здорових серця і судин.

ОЛИВКОВА ОЛІЯ

Реклама

Вона також допомагає знизити рівень холестерину – винуватця розвитку атеросклерозу. І тим самим зменшує ймовірність серцевого нападу і судинних проблем. А заодно оливкова олія працює як антиоксидант і виробляє протизапальний ефект. І вже, звичайно, вона набагато корисніша за вершкове масло. Тим не менш, не захоплюйтеся оливковою олією сильно, знайте міру, тому що інакше отримаєте ефект "одне лікуємо – інше калічимо" – так як масла, неважливо які, дуже калорійні.

ГОРІХИ

Їжте горіхи – різні і багато. Головне, стежте, щоб вони були "природними", а не переробленими – смаженими, солоними і так далі. Найпоширеніші в нашій країні – волоські, є джерелом корисних жирів. Як і кедрові горішки, але вони до того ж багаті жиророзщеплювальними вітамінами Е, F, а також йодом. А за поживними властивостями кедрова олія перевершує соняшникову. Арахіс мало не на 50% складається з жирів, решта білок (майже 30%) і багато-багато вітаміну А. Фісташки корисні для мозку і серця, і мають профілактичну властивість щодо серцево-судинних захворювань.

А ось кешью в порівнянні з іншими горіхами містить жирів не так вже й багато, зате зміцнює імунну систему.

ОЛИВКИ Й МАСЛИНИ

Мононенасичені жирні кислоти. Вітаміни Е, С, В. Макро- і мікроелементи: солі фосфору, заліза, калію... І багато іншого. Загалом, самі бачите – оливки і маслини варто їсти якомога частіше. Саме ці "біблійні ягідки" допоможуть знизити тиск і показники холестерину. А висока концентрація фенольних сполук допоможе запобігти утворенню тромбів і захистити від окисного процесу.

ШПИНАТ

А ось шпинат жирами не надто багатий. Вірніше, зовсім не багатий. Але зате в ньому міститься величезна кількість фолієвої кислоти, що означає, що регулярне вживання шпинату – стовідсоткова гарантія від серцево-судинних захворювань та інсульту. І за допомогою вітаміну K, який також знаходиться в шпинаті у величезній кількості, допомагає лікувати порушення згортання крові.