Психологія стрункості: на що потрібно звертати увагу і як їсти, щоб схуднути

19 березня 2017, 11:00
Сідайте ближче до вікна, але спиною до їжі, і замовляйте страви у худих офіціантів

Правильна стратегія. Вибирайте контрастний посуд / Фото: Вiталiй Лазебник

На тему "що, коли і скільки їсти" існує безліч інформації. Одні дієтологи, наприклад, забороняють їсти після шостої, інші – ратують за вечерю, бо це дозволяє нашому обміну речовин працювати на повну котушку. Хтось повністю викреслює з раціону жири, а хтось придумує цілі дієти, основу яких вони складають. Професор Корнельського університету Брайан Уонсінк вирішив підійти до вивчення "їстівного" питання по-науковому, щоб покласти в основу своїх висновків дані без найменшого суб'єктивного нальоту. Разом зі своїми помічниками він аналізував чеки в ресторанах, вивчав поведінку людей в закладах зі шведським столом, проводив різноманітні досліди, наприклад, ставив перед учасниками експерименту "бездонні" тарілки, які через трубочки постійно наповнювалися супом. Всі його спостереження лягли в основу книги "Бездумна їжа".

Ми прочитали її і вибрали найцікавішу інформацію, яка допоможе тим, хто хоче позбутися від жирового баласту, зробити це без особливих зусиль і дієт. Для цього потрібно всього лише перестати їсти на автоматі, а також звертати увагу, що і хто оточує вас під час їжі.

ТЕМРЯВА — КРАЩИЙ ДРУГ ЗАЙВОЇ ВАГИ

Реклама

Перелопативши купу ресторанних чеків , Брайан Уонсінк прийшов до висновку : в приміщеннях з приглушеним світлом відвідувачі поглинають на 39 % більше калорій . Крім того , ті , хто вибирає затишні темні куточки , на 73 % частіше замовляють десерт , ніж ті , хто сідає біля вікон .

МАСКУВАННЯ ДЛЯ СОЛОДКОГО

На ресепшені, будь-то офіс або приватна клініка, прийнято ставити "комплімент" для відвідувачів – карамельки в вазах. Опитавши секретарів, яким доводиться весь робочий день проводити поруч з цією спокусою, вчений дізнався, що велику небезпеку для фігури несуть прозорі ємності. З них солодощів з'їдається на 71% більше, ніж, наприклад, з непрозорих керамічних ваз. А це – 77 зайвих калорій в день, які за рік можуть вилитися в пару-трійку додаткових кілограмів. Тому, якщо вже не можете жити без десерту, по-перше, не ставте його на видному місці: ви на автоматі будете постійно "перекушувати". А по-друге, розміщуйте його в непрозорі упаковки: як то кажуть, з очей геть – з серця геть. Нехай краще в поле вашого зору потрапляє морквина: вона некалорійна, корисна і, що найголовніше, задовольняє жувальний рефлекс.

Реклама

НЕ ПОСПІШАЙТЕ ЗІ ЗМІНОЮ ТАРІЛОК

У хороших ресторанах офіціанти намагаються якомога частіше міняти тарілки у відвідувачів , навіть не підозрюючи , що побічно впливають на їх апетит . Невтомний професор в ході чергового експерименту побачив , що люди поглинали набагато більше курячих крилець , якщо кісточки негайно прибирали . Коли ж вони гіркою височіли на тарілках , то як би семафорили їдокам : " Зупинися ! Подивися , скільки ти вже з'їв ! "

СІДАЙТЕ СПИНОЮ ДО СТІЙКИ З ЇЖЕЮ

Реклама

Заклади з системою харчування " шведський стіл " виявилися відмінним полігоном для професорських досліджень . Провівши там чимало годин , він прийшов до вельми цікавим умовиводів . По-перше , стрункі люди майже на п'ять метрів далі , ніж повні , сідають від стійок до їжі . По- друге , сидять до них спиною . По-третє , перш ніж покласти щось на тарілку , вони проводять розвідку боєм – ретельно вивчають весь асортимент . Товстуни ж роблять все з точністю до навпаки .

ЧИМ БІЛЬШЕ МОТЛОХУ, ТИМ СИЛЬНІШИЙ АПЕТИТ

У наступному експерименті взяло участь 98 осіб . Половину попросили почекати в захаращених кухнях , половину – в акуратних , без зайвих предметів на столах . Але і там , і там розставили миски з крекерами . І виявилося , що на кухнях – звалищах учасники досліду з'їдали в два рази більше печива , ніж там , де було прибрано . Так що , панове , частіше прибирайте будинок . Це буде впливати на вас як на фізичному рівні ( під час прибирання калорії прекрасно спалюються ) , так і на підсвідомому .

ЕФЕКТ КОНТРАСТУ: ЧЕРВОНЕ НА БІЛОМУ

Вибирайте для страв контрастний посуд . Наприклад , ті , кому пасту подавали на білих тарілках , з'їдали на 18 % більше , ніж ті , кому її пропонували , наприклад , на червоних . А ось для шматка біфштекса краще підійде біле блюдо .

СТРУНКІСТЬ ЛЮБИТЬ САМОТНІСТЬ

Під час дружнього застілля ми , як то кажуть , за компанію можемо з'їсти мало не в два – три рази більше , ніж під час трапези в гордій самоті . А якщо страви подають повні офіціанти – пиши пропало : у них замовляють більше калорійну їжу , ніж у худих колег . Той же ефект , що і компанія , надає і телевізор : поєднуючи перегляд фільму і вечерю , ми відпускаємо гальма і готові з'їсти все , що попадеться під руку .