Прості продукти допоможуть поповнити запас йоду в організмі

11 травня 2015, 06:05
Нестача йоду в організмі може бути причиною втоми

Фото: соцмережі

З приходом весни багато людей страждають від занепаду сил. Дефіцит енергії здається парадоксальним на тлі природи, що прокидається і сонячної погоди.

Причина криється в неправильному харчуванні, а саме – дефіциті вітамінів і макроелементів. Якщо ви швидко втомлюєтеся, легко застуджуєтеся, у вас випадає волосся, шкіра стала дуже сухою, а до того ж – погіршилася пам'ять і слух, поболює серце і стало важко підніматися по сходинках, то цілком ймовірно вашому організму дуже не вистачає йоду.

Реклама

Поповнити запаси йоду в організмі можна завдяки корекції свого раціону. Для цього потрібно вживати такі продукти:

Морську капусту. У морській капусті не просто багато йоду – вона містить ще й біологічно активні речовини, що допомагають цей йод засвоїти, можна сказати, подає його на тарілочці. У 100 грамах ламінарії зберігається від 500 мкг йоду.

Рибу і морепродукти. Найбільш висока концентрація йоду в морській рибі, риб'ячому жирі і морепродуктах – приблизно 80-400 мкг на 100 г, камбала – 190 мкг, сайда – 200 мкг, устриці сирі – 60 мкг, креветки смажені – 11 мкг. Приготовлена прісноводна риба містить 74 мкг йоду на 100 г.

Реклама

Йодовану сіль. 1 грам йодованої солі містить близько 40 мкг йоду. Але треба врахувати, що при тривалому зберіганні або тепловій обробці їжі значна частина йоду (від 20% до 60%) втрачається, оскільки йод – летюче з'єднання. І якщо у свіжому продукті його 80 – 90% від заявленого виробником, то на кінець терміну придатності його може не залишитися зовсім.

Овочі та фрукти. Вміст йоду в зелені сильно залежить від його кількості в ґрунті. У гірських районах, вміст йоду в харчових продуктах може бути в 10-100 разів менше середнього. В середньому печериці містять близько 18 мкг йоду в 100 г, зелень – 6-15 мкг, капуста брокколі – 15 мкг, картопля – 4 мкг, шпинат – 10-12 мкг.

Перед тим, як поповнити запаси йоду в організмі, розрахуйте кількість перерахованих вище продуктів так, щоб вони не нашкодили вашому організму. Для цього потрібно пам'ятати, що потреба дорослої людини в запасах йоду становить 3 мікрограми на 1 кілограм маси на добу.

Реклама

Якщо вживати тільки продукти, що містять йод, без медикаментов, то передозування йодом бути не може.