Простий спосіб знизити ризик інфаркту

2 липня 2016, 00:54
Зміст в раціоні жирних кислот омега-3 в достатній мірі, значно зменшує ризик появи і розвитку захворювань серцево-судинного плану

Фото з архіву "Сегодня"

Американські вчені змогли довести, що наявність в раціоні морських продуктів запобігає можливості смерті від серцевого нападу, пише "Ортодокс".

Дослідженням займалися вчені зі Стенфордського медуніверситету, Гаррвардского університету та Бостонського університету Тафтса. Результати дослідницької роботи з'явилися в науковому журналі JAMA Internal Medicine.

Реклама

Група вчених вирішила об'єднати численні великі дослідження, присвячені впливу вживання в їжу риб'ячого жиру на здоровий стан організму людини. В результаті було проаналізовано понад 20 досліджень, проведених в 16 країнах, в яких брали участь майже 46 тисяч осіб. При цьому у 7972 респондентів були зареєстровані інфаркти, а 2782 людей померли від серцевого нападу. Вчені побачили, що ризик серцевих хвороб підвищувався, якщо в харчовому раціоні були відсутні риба або будь-які інші морепродукти. При протилежній ситуації, навпаки, знижувався на 10% ризик смерті від інфаркту.

"Вивчені нами результати дослідницьких робіт, в тому числі і тих, про які раніше ніде не писали, формують найбільш повне уявлення про вплив омега-3 кислот на судини серця. Як з'ясувалося, результати не залежать від статі, віку, раси, наявності в організмі діабету або його відсутності, а також використання понижуючих холестерин ліків", – розповідає представник з Гарвардського університету Даріуш Мозаффарян.

Особливо корисні в живильному раціоні людини такі види жирної риби, як форель, лосось, анчоуси, оселедець, сардини. Крім цього в рибі містяться особливі білки, селен, вітамін D та інші корисні мінерали.