Профілактика захворювань суглобів: кращі рецепти з пасльону, гарбуза і лаконоса

24 серпня 2018, 09:00
При артриті і артозі можуть допомогти вино з пасльону і гарбуз з сиром

Проти артриту. Фото: pixabay.com

Ми проводимо профілактику багатьох хвороб, від діабету до ГРВІ, частіше за все не звертаючи уваги, що є не менше поширені захворювання, які теж можна і навіть потрібно попередити. Це захворювання суглобів і хрящів, які, всупереч розхожій думці, зустрічаються досить часто. Так, артроз вражає кожну третю дорослу людину в молодому віці і всіх людей (рано чи пізно) у віці "за", коли засвоєння кальцію неминуче погіршується через гормональну перебудову. А артрит може виникнути навіть у однорічних немовлят. Адже його розвиток провокується в тому числі ентеробактерією і аденовірусом, якими заражаються впродовж життя переважна більшість з нас, в тому числі і в ранньому дитинстві.

Як же можна допомогти своїй опорі – суглобам і хрящям, щоб ті служили довгі роки, нам розповіла натуропат Олена Світко. Рецепти, в яких використовуються дари серпня, підходять як для профілактики хвороб, так і якщо ті вже розвинулися. Але, безумовно, як допомога, а не альтернатива терапії, призначеній вам лікарем.

Реклама

Вино з пасльону – природний антибіотик

100 г ягід залийте 750 мл червоного вина, витримайте в прохолодному місці 14 днів. Застосовуйте по 1 ст. л. тричі на день після їди. Це важливо, оскільки на порожній шлунок зазначені речовини діятимут дратівливо на слизові. Курс – один місяць.

Не перевищуйте рекомендовані дози напою: сапонінові кислоти і соланін, що обумовлюють антисептичні та антибактеріальні властивості ягід пасльону, при передозуванні виявляють сильну токсичну дію.

Бонусна властивість вина – протиглисна.

Реклама

Закуска з гарбуза – для зміцнення імунітету

Не останню роль у розвитку артриту грає імунітет: він тримає в узді патогенні мікроорганізми, здатні викликати хворобу, і він же може почати боротися з клітинами організму свого "господаря", якщо в його роботі стався збій. Помічник імунітету – достатня кількість вітаміну А. Його попередника багато в гарбузі, і чим він більше помаранчевий, тим більше в ньому бета-каротину.

Поріжте гарбуз на слайси товщиною 1-1,5 см, посипте імбиром і запікайте в духовці 20-25 хвилин. Імбир додасть закусці протизапальної дії.

Якщо ви не дуже любите гарбуз, то для збагачення смаку посипте його перед запіканням тертим твердим сиром.

Реклама

Настоянка лаконоса – проти старіння м'язової і кісткової тканин

Як і паслін, цю рослину можуть без зусиль знайти не тільки дачники: лаконос – поширена рослина в будь-якому лісі, частіше – в тіні. Корінь цієї рослини, викопаний в кінці літа, уповільнює старіння клітин людського організму, в тому числі клітин хрящів. Омолоджує лаконос і м'язову тканину, при дряглості якої збільшується навантаження на суглоби. Такий вплив надають антиоксиданти, вітамін РР і нікотинова кислота.

При передозуванні лаконос отруйний. Тому не перевищуйте дозування, а також не використовуйте корінь червоного кольору.

100 г кореня подрібніть, залийте 1 л горілки, витримайте в прохолодному темному місці два тижні. Застосовуйте по 5 крапель тричі на день після їди. Курс – 21 день.

Лаконос також має гепатопротекторну дію.

Відвар живокосту – проти запалення

Алантоїн в корені живокосту має протизапальну дію і відновлює забиті тканини при травмі. А травма – це один з пускових механізмів розвитку як артрозу, так і артриту.

Більша кількість алкалоїду містить рослина, якій три роки і більше.

Отже, перемеліть корінь на кавомолці (якщо він сухий) або в блендері (свіжозібраний). Змішайте в пропорції 1:1 з теплою водою. Витримайте 10 хвилин на водяній бані. Прикладайте до суглобів тканину, змочену у відварі, обернувши харчовою плівкою і рушником, на 15-20 хвилин.

Хоча живокіст застосовується і всередину, без консультації з лікарем не робіть цього: рослина містить отруйні речовини, які шкідливі не тільки для шлунково-кишкового тракту, а й нервової системи.

Заливне з ягід – для здоров'я судин

По 100 г брусниці, аґрусу, чорниці подрібніть в блендері, залийте 50 г желатину, розчиненого в 500 мл теплої води, додайте 3 ст. л. сметани, розлийте по формах. Коли заливне застигне – їжте його, скільки хочеться.

Зазначені ягоди багаті вітаміном С: він покращує стан судин, через які хрящова тканина отримує поживні речовини. А желатин містить хондроїтин і глюкозамін – речовини, що входять до складу хрящової тканини і суглобів.