Фото з архіву "Сегодня"
Деякі продукти харчування, як чорниця, селера і виноград, можуть знижувати ризик розвитку діабету. До такого висновку прийшли дослідники з Університету Східної Англії і Королівського коледжу Лондона, пише "Ортодокс".
Вживання продуктів, що містять велику кількість флавоноїдів, включаючи антоцианіни й інші компоненти, забезпечують додатковий захист від діабету другого типу. Високий рівень флавоноїдів є в ягодах, чаї і шоколаді. Ці рослинні поліфеноли допомагають знижувати інсулінорезистентність і більш ефективно контролювати рівень цукру в крові.
"Наше дослідження дозволило простежити за користю вживання певних підгруп флавоноїдів, – говорить автор дослідження Аєдін Кессіді. – Ми зосередилися на флавонах, що містяться в рослинах та овочах, таких як петрушка, чебрець і селера. Також ми вивчали пігменти антоцианіни, що містяться в ягодах, червоному винограді та інших червоних або синіх фруктах і овочах. Це перше таке значне дослідження на людях, що дозволяє вивчити вплив потужних біоактивних компонентів у справі зниження ризику діабету".
Лабораторні дослідження показали, що даний тип продуктів може модулювати процес регуляції рівня цукру в крові, знижуючи тим самим небезпеку розвитку діабету другого типу. У сферу уваги дослідників потрапили 2 000 жінок, що заповнювали опитувальники, які стосувалися загальної кількості споживаних ними флавоноїдів, а також прийом цих поліфенолів окремо по шести підкласах.
У всіх учасників дослідження брали аналізи крові, щоб вивчити рівень цукру і ступінь розвитку запальних процесів. Виявилося, що насичені антоціанінами продукти істотно знижували інсулінорезистентність, підвищений показник якої є передвісником діабету другого типу. Флавони допомагали підвищити рівень білка адипонектину, що регулює метаболічні процеси, включаючи і кількість цукру в крові.