Продовжуємо сезон вітамінів: рецепти оригінальних серпневих варень

29 серпня 2018, 14:35
Готуємо джеми із слив, яблук, помідорів, кабачків і дині

Варення з серпневих фруктів і ягід.  Фото: pixabay.com

На перший погляд здається, що варенням давно нікого не здивувати. Але чи так це? Вразити гостей допоможуть варення з серпневих плодів, які за смаком і ароматом не поступаються звичним, але з першого разу гостям буде важко здогадатися, що за десерт перед ними.

Сливове варення з персиком і волоським горіхом

Реклама
Сливове варення
Фото: pixabay.com
  • На 0,5-літрову банку: 350 г міцних слив (16 штук), 4 волоські горіхи, 1/4 персика, 200 г цукру.

Рецепт приготування:

  1. Відібрати цілі і тверді сливи. Вимити. Зробити розріз і вийняти кісточку. На місце кісточки вставити четвертинку волоського горіха (або ціле абрикосове ядерце). Горіхи попередньо потрібно ошпарити окропом. Акуратно укласти начинені сливи в банку, викладаючи на кожен ряд слив по часточці очищеного від шкірки персика.
  2. Залити в банку зі сливами окріп, прикрити ошпареною кришкою і дати постояти 2-3 хвилини.
  3. Воду зі слив злити в каструльку, всипати цукор, довести до кипіння і залити в банки зі сливами.
  4. Банки закрити і добре укутати. Для посилення аромату варення до слив додають часточки персика.

Варення з незрілих помідорів з горіхами

Томатне варення
Фото: pixabay.com
  • 1 кг зелених помідорів, 100-150 г ядер волоських горіхів, 1,3 кг цукру, 1,5 склянки води.

Рецепт приготування:

Реклама
  1. Дрібні зелені помідори (3-4 см) вимити і покласти на 2-3 години в розчин соди (20 г питної соди на 1 л води), знову вимити і перекласти в тазик для варіння.
  2. Ядра волоських горіхів злегка підсмажити на сковороді і розрізати на кілька частин.
  3. Помідори і горіхи залити гарячим цукровим сиропом і варити в три прийоми по 8-10 хвилин, востаннє варити до готовності. Закрити в банки і укутати.

Варення з дині

Динне варення
Фото: pixabay.com
  • Сироп – на 1 кг дині – 1,2 кг цукру і 1,5 склянки води.

Рецепт приготування:

  1. Для варення беруть не зовсім зрілі дині з щільною і ароматною м'якоттю. Очищають від насіння і шкірки та ріжуть шматочками 5х3 см.
  2. Бланшують у киплячій воді 5-8 хвилин, охолоджують водою і заливають гарячим сиропом.
  3. Варять по 2-3 хвилини через 6 годин витримки, в третій раз, після 10-12 годин витримки, варять до готовності, додаючи в кінці на 1 кг варення 0.05 г ваніліну і 3 г лимонної кислоти.
  4. Гаряче варення розливають по банках і закривають.

Варення з кабачків з лимоном

Реклама
Варення з кабачків з лимоном
Фото: depositphotos.com
  • Кабачок (очищений) – 1 кг, лимон (великий) – 1 шт., цукор – 800 г.

Рецепт приготування:

  1. Очистити кабачок від шкірки і насіння. Порізати кабачок якомога дрібніше в ту посуд, де будете варити.
  2. Натерти на крупній тертці в ту ж посудину 1 великий лимон з цедрою. Засипати 800 грам цукрового піску. Перемішати. Залишити на одну ніч. Вранці все повинно розтанути. Може з'явитися дуже багато соку.
  3. Поставити на вогонь, довести до кипіння, дати покипіти приблизно п'ять хвилин.
  4. Зняти з вогню і залишити на 5-7 годин. Знову поставити на вогонь і варити як звичайне варення 40 хвилин. Закатати в банки.
  5. Ні в який момент, в жодному разі, не додавати води.

Яблучно-апельсиновий мармелад

Яблучний мармелад
Фото: pixabay.com
  • 1 кг яблук, 2-4 апельсини, 2/3-1 стакан цукру, 2 пакетики желейного засобу для варення (містить пектин, але не желатин).

Рецепт приготування:

  1. У апельсинів натерти на дрібній тертці цедру (тільки забарвлену частину шкірки). Цедри досить 2-3 чайні ложки. Сік вичавити. Яблука почистити від шкірки і насіння та порізати.
  2. У глибоку сковороду влити приблизно 1/4 склянки апельсинового соку і рівномірно насипати цукор. Поставити на вогонь, поки цукор не почне частково змінювати колір. Всипати в сковороду яблука і влити апельсиновий сік. Всипати цедру і желейний засіб (у складі його повинен бути вказаний пектин). Вогонь зменшити, сковороду накрити кришкою і томити яблука до тих пір, поки вони не стануть м'якими (10 хвилин).
  3. Яблука збити в блендері або протерти через сито. Якщо маса вийшла занадто рідкою, то вилити знову в сковороду і поставити на малесенький вогонь. Кришкою не закривати. Випарювати зайву вологу доти, доки булькання не заміниться характерним пихтінням.
  4. Плоский піднос або деко змастити дуже тонким шаром рослинного масла. Вилити яблучну масу товщиною близько 2 см. Верх розрівняти. Залишити охолоджуватися. Готовий мармелад порізати на шматочки.

Порада на випадок, якщо мармелад після доби настоювання все ж не застиг. Форму з мармеладом акуратно перевернути на деко, застелене папером для випічки і вивалити яблучну масу. Верх мармеладного пласта розрівняти. Підсушувати в духовці з відкритими дверцятами при температурі 80 ° C приблизно півтори-дві години. Якщо є режим вентиляції – включити. Мармелад не повинен сильно присохнути і сильно поміняти колір. Він повинен злегка мазати. Після охолодження мармелад "схопиться".

Нагадаємо, раніше ми писали, як легко вийняти кісточки з ягід і фруктів. Сайт "Сьогодні" також ділився рецептом варення із соснових шишок. Крім цього, ми розповідали, яке варення містить найбільше вітамінів.

Дивіться відео, як приготувати варення з огірків: