Правильно проведена перерва може врятувати життя

11 вересня 2015, 11:47
"Прикуті" до робочих місць співробітники схильні до значного ризику

Фото: соцмережі

Для багатьох перерва на обід важлива щоденна подія в житті – шанс вийти на вулицю, щоб відвідати їдальню або кафе, заплатити за комунальні послуги або просто сходити за покупками. Деякі офісні працівники практично ніколи не виходять на обідню перерву і часто їдять прямо на робочому місці, біля монітора комп'ютера заздалегідь принесену з собою їжу, не підозрюючи про небезпеку, яка підстерігає. Про це попереджають новозеландські вчені з Національного науково-дослідного інститут медичних проблем у місті Веллінгтон (Medical Research Institute of New Zealand in Wellington)

Тромб, який через довгого сидіння може утворитися у венах нижніх кінцівок, здатний досягти з током крові легеневої артерії, що часто закінчується смертю. Зазвичай прийнято вважати, що у цілком здорових людей ризик подібного розвитку подій різко підвищується при тривалих авіаперельотах, але вчені виявили, що небезпека дуже велика і після кількох годин, проведених за офісним столом. Вже після 90 хвилин, проведених у сидячому положенні, потік крові в підколінній вені зменшується не менш, ніж на 50%, що різко підвищує ризик утворення тромбів.

Реклама

Автори спостерігали 400 молодих офісних співробітників, з яких частина під час обідньої перерви покидала робочі місця заради їжі або заради прогулянки, а інша частина нашвидку перекушувала прямо на робочих місцях, використовуючи принесені з дому продукти. Вчені встановили, що ризик розвитку тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок у тих менеджерів, які хоча б на півгодини покидали робочі місця під час перерви на обід, був у 2,2 рази нижче, ніж у "прикутих" до робочих місць протягом усього робочого дня .