Правила харчування в спеку: ранній сніданок і більше рідини

3 липня 2016, 02:42
Дієтологи наполягають на тому, щоб на нашому столі в спеку було якомога більше рідких страв

У спеку організму потрібно багато вітамінів. Фото: xvatit.com

Кожен сезон вимагає особливого підходу до режиму і раціону харчування, щоб допомогти організму легше переносити зміни погоди дієтологи рекомендують змінювати дієту в залежності від пори року .

Чим харчуватися влітку, не навантажуючи організм? Які продукти, страви та напої допоможуть легше перенести спеку? Медики склали 5 правил грамотного харчування спекотним літом, пише sundaynews.info.

Правило № 1. Більше рідини

Реклама

У спеку наш організм посилено втрачає рідину. Тому необхідно вчасно поповнювати її запаси. У цьому нам допоможуть напої. Найкраще тамують спрагу звичайна вода або несолодкий зелений чай – в сильну спеку рекомендується випивати по 100-200 мл прохолодного напою ( 18-20 ° С ) кожні 40-50 хвилин .

Крім того, не нехтуйте першою стравою – холодна окрошка або гаспаччо не тільки освіжать, але і забезпечать організм необхідною вологою .

До речі, дієтологи наполягають на тому, щоб на нашому столі в спеку взагалі було якомога більше рідких страв .

Реклама

Одне " але ": не варто вживати багато рідини людям, які страждають серцево – судинними захворювання ми, гіпертонією, ожирінням, і тим, хто має проблеми з нирками .

Правило № 2. Скорочуємо калорійність раціону

Як підрахували вчені, потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5 %, а отже, нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа .

Реклама

Забуваємо про жирне м'ясо, торти, млинці і олів'є, налягаємо на овочі, фрукти та молочні продукти. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів .

Фахівці з харчування наказують наступний добовий раціон в спеку :

28 % жирів ( з них 2/3 припадає на рослинні жири ) ;
55 % білків ( рослинні і тваринні білки в співвідношенні 50 х 50 ) ;
17 % вуглеводів .

Правило № 3. Зміщуємо режим харчування

Спекотна погода – справжнє випробування для організму. Ми страждаємо відсутністю апетиту, а поївши, відчуваємо важкість у животі. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки, дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодну пору доби .

Снідати краще якомога раніше – о 6-7 ранку. Обід – до настання полуденної спеки, в 11-11.30. Вечеря – о 18.00. Для тих, хто не може заснути на порожній шлунок, передбачений невеликий перекус о 20-21.00 .

При цьому калорійність добового раціону повинна розподілятися наступним чином :

сніданок – 35 % ;
обід – 25 % ;
вечеря – 25 % ;
пізній перекус – 15 % .

Правило № 4. Сніданок з'їж сам ... і вечерю теж

Якщо в холодну пору року сніданок традиційно асоціюється з вуглеводами, які дають швидку енергію, то в спеку вуглеводну їжу краще вживати в обід .

Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи – ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись тяжкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються, утворюють мінімальну кількість продуктів окислення ( якщо порівнювати з жирами і білками ), а отже, не буде потрібно великих витрат рідини ( особливо цінної в спеку ) для їх виведення з організму .

М'ясні і рибні страви рекомендується перенести на вечерю і / або сніданок. В умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити .
Вгамувати голод перед сном допоможуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру .

Правило № 5. Більше вітамінів

Разом з потом наш організм втрачає дорогоцінні вітаміни і мікроелементи ( особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, B1, В2, B6 і РР ). В результаті ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність .

Щоб цього не сталося, їмо в необмежених кількостях свіжі сезонні фрукти, овочі і ягоди ( краще за все рідні, а не заморські ), п'ємо свіжовичавлені соки, несолодкі морси, лимонад і компоти, трав'яні чаї та квас, змішуємо домашні смузі .

І не забуваємо підсолювати їжу трохи більше, ніж зазвичай .

До речі: у спеку ми частіше звичайного схильні до різних кишкових інфекцій, тому необхідно дуже ретельно мити фрукти, овочі та зелень. Швидкопсувні продукти зберігати в холодильнику. Не купувати кондитерські вироби з кремом .