Ультрапастеризоване молоко може зберігатися кілька міс
Молоко – унікальний продукт, в якому міститься велика кількість корисних речовин. Деякі з них взагалі не зустрічаються в інших продуктах харчування, а найефективніший промисловий спосіб донести їх до споживача – ультрапастеризація. Потрібно лише звільнитися від деяких поширених упереджень і пити УВТ – молоко спокійно .
16 листопада в рамках Milk Media Workshop дієтолог і гастроентеролог Галина Незговорова провела лекцію, де розвінчала популярні омани про ультрапастеризоване молоко.
Фото: прес-служба
Міф №1: Молоко зберігається довго в упаковці, тому воно несправжнє і втратило всі корисні властивості
Існує думка, що молоко "з-під корови" – найкраще. З цим можна погодитися, якщо тварина абсолютно здорове і є впевненість, що його господиня дотримується усіх необхідних санітарно-гігієнічних заходів утримання корови і отримання молока. Однак не можна забувати, що і інші продукти харчування (в тому числі і навколишнє середовище) десятки років назад дуже сильно відрізнялися за якісним складом від нинішніх, тобто були "здоровіше". Купуючи молоко у неперевіреного продавця, ви ризикуєте потрапити на розбавлений варіант або на молоко з додаванням соди.
Наявність речовин, яких не повинно бути в молоці, можна перевірити тільки на відповідному обладнанні в лабораторії, що і робиться на пунктах прийому молока перед його транспортуванням на молокопереробні комбінати з проведенням декількох повторних ( контрольних ) перевірок вже безпосередньо на виробництві .
Для знешкодження молока, зокрема – для знищення мікроорганізмів, використовують теплову обробку. Це дозволяє отримати безпечний в гігієнічному відношенні продукт і збільшити термін його зберігання, при мінімальній зміні смаку, кольору, харчової та біологічної цінності .
Найбільш ефективний сучасний метод обробки молока – ультрапастеризація, при якому молоко піддається термічній обробці при температурі 137 С протягом 4 секунд, охолоджується і упаковується в асептичних умовах, що відповідає вимогам промислової стерильності і повної харчової безпеки .
Міф № 2: При виробництві молока в нього додають сухе молоко
Будь- який " порошок " при високій температурі налипне на трубопроводи, що призведе до зниження температури пастеризації в контрольній критичної точки і зупинки всього процесу, що категорично неприпустимо на виробництві. Крім того, продукт з наявністю домішок може мати відхилення в показниках якості ( гіркий смак, густу консистенцію і т. д. ), бути небезпечним і призвести до змін терміну придатності молока, що дискредитує підприємство, його випускає .
ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ
Кожен молокозавод проводить аналіз готового продукту за показниками якості та безпеки з оформленням спеціальних протоколів досліджень, які зберігаються і перевіряються відповідними державними службами контролю .
Міф №3: Ультрапастеризоване молоко зберігається довго, тому що в нього додають антибіотики
Виробництво ультрапастеризованого молока строго регламентується вимогами ДСТУ 3662, технічними умовами на виробництво молочних продуктів ( Наказ No1140 МОЗ України від 29.12.2012 р " Про затвердження Державних санітарних норм і правил " Медичні вимоги до якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини " ) і вимогами стандартів якості молока – сировини .
Тому наявність шкідливих хімічних речовин ( в тому числі і антибіотиків ) строго контролюється в господарствах на пунктах прийому молока безпосередньо перед завантаженням молоковозів і ще раз перевіряється на підприємстві. Наявність в молоці залишків антибіотиків при зберіганні призводить до зміни якості продукту, а саме: молоко може мати гіркий смак і запах з сторонніми домішками, змінити природний колір і т. д .
Міф № 4: Молоко не може довго зберігатися в паперовій упаковці
Термін придатності ультрапастеризованого молока залежить від багатьох складових, серед яких найважливішим є особлива технологія виробництва і упаковки. Виробництво молока в зазначених умовах повністю безпечне і відповідає вимогам промислової стерильності. Відповідно, молоко може зберігатися довгий час навіть при кімнатній температурі, адже не містить мікроорганізми, здатні розмножуватися і виділяти токсичні речовини .