Правда і міфи про молоко: думка відомого дієтолога

18 листопада 2017, 08:24
Спробуємо поглянути більш пильно на найпоширеніші помилки про молоко очима експерта

Ультрапастеризоване молоко може зберігатися кілька міс

Молоко – унікальний продукт, в якому міститься велика кількість корисних речовин. Деякі з них взагалі не зустрічаються в інших продуктах харчування, а найефективніший промисловий спосіб донести їх до споживача – ультрапастеризація. Потрібно лише звільнитися від деяких поширених упереджень і пити УВТ – молоко спокійно .

16 листопада в рамках Milk Media Workshop дієтолог і гастроентеролог Галина Незговорова провела лекцію, де розвінчала популярні омани про ультрапастеризоване молоко.

Реклама

Фото: прес-служба

Міф №1: Молоко зберігається довго в упаковці, тому воно несправжнє і втратило всі корисні властивості

Існує думка, що молоко "з-під корови" – найкраще. З цим можна погодитися, якщо тварина абсолютно здорове і є впевненість, що його господиня дотримується усіх необхідних санітарно-гігієнічних заходів утримання корови і отримання молока. Однак не можна забувати, що і інші продукти харчування (в тому числі і навколишнє середовище) десятки років назад дуже сильно відрізнялися за якісним складом від нинішніх, тобто були "здоровіше". Купуючи молоко у неперевіреного продавця, ви ризикуєте потрапити на розбавлений варіант або на молоко з додаванням соди.

Наявність речовин, яких не повинно бути в молоці, можна перевірити тільки на відповідному обладнанні в лабораторії, що і робиться на пунктах прийому молока перед його транспортуванням на молокопереробні комбінати з проведенням декількох повторних ( контрольних ) перевірок вже безпосередньо на виробництві .

Реклама

Для знешкодження молока, зокрема – для знищення мікроорганізмів, використовують теплову обробку. Це дозволяє отримати безпечний в гігієнічному відношенні продукт і збільшити термін його зберігання, при мінімальній зміні смаку, кольору, харчової та біологічної цінності .

Найбільш ефективний сучасний метод обробки молока – ультрапастеризація, при якому молоко піддається термічній обробці при температурі 137 С протягом 4 секунд, охолоджується і упаковується в асептичних умовах, що відповідає вимогам промислової стерильності і повної харчової безпеки .

Міф № 2: При виробництві молока в нього додають сухе молоко

Технологічний процес передбачає використання тільки молока – сировини, причому, виключно високої якості ( першого і вищого сорту ), яке відповідає вимогам ДСТУ 3662, технічних умов на виробництво молочних продуктів та вимог міжнародних стандартів якості .

Будь- який " порошок " при високій температурі налипне на трубопроводи, що призведе до зниження температури пастеризації в контрольній критичної точки і зупинки всього процесу, що категорично неприпустимо на виробництві. Крім того, продукт з наявністю домішок може мати відхилення в показниках якості ( гіркий смак, густу консистенцію і т. д. ), бути небезпечним і призвести до змін терміну придатності молока, що дискредитує підприємство, його випускає .

Реклама

Кожен молокозавод проводить аналіз готового продукту за показниками якості та безпеки з оформленням спеціальних протоколів досліджень, які зберігаються і перевіряються відповідними державними службами контролю .

Міф №3: Ультрапастеризоване молоко зберігається довго, тому що в нього додають антибіотики

Виробництво ультрапастеризованого молока строго регламентується вимогами ДСТУ 3662, технічними умовами на виробництво молочних продуктів ( Наказ No1140 МОЗ України від 29.12.2012 р " Про затвердження Державних санітарних норм і правил " Медичні вимоги до якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини " ) і вимогами стандартів якості молока – сировини .

Тому наявність шкідливих хімічних речовин ( в тому числі і антибіотиків ) строго контролюється в господарствах на пунктах прийому молока безпосередньо перед завантаженням молоковозів і ще раз перевіряється на підприємстві. Наявність в молоці залишків антибіотиків при зберіганні призводить до зміни якості продукту, а саме: молоко може мати гіркий смак і запах з сторонніми домішками, змінити природний колір і т. д .

Збільшити термін придатності молочного продукту, додаючи антибіотики, зберігши при цьому високу якість і безпеку – неможливо !

Міф № 4: Молоко не може довго зберігатися в паперовій упаковці

Термін придатності ультрапастеризованого молока залежить від багатьох складових, серед яких найважливішим є особлива технологія виробництва і упаковки. Виробництво молока в зазначених умовах повністю безпечне і відповідає вимогам промислової стерильності. Відповідно, молоко може зберігатися довгий час навіть при кімнатній температурі, адже не містить мікроорганізми, здатні розмножуватися і виділяти токсичні речовини .

Для надійного захисту молока від впливу зовнішнього середовища і псування використовується безпечна упаковка – багатошаровий матеріал на основі картону і полімерів ( термін придатності молока до 3 місяців ), або – багатошаровий матеріал з комбінованого картону ( термін придатності молока до 8 місяців ). Це запобігає можливим температурним порушенням при транспортуванні продукції, зберіганні на складах магазинів та прилавках в торгових мережах .

Нагадаємо, раніше вчені заявили, щомолоко корисне для профілактики інфаркту.