Підвищений цукор: як проявляється і як з ним справлятися

17 квітня 2016, 14:00
Буває у страждаючих від спраги і голоду

"Солодке" життя.

Термін "солодке життя" зазвичай асоціюється з розкішшю, однак, говорячи про здоров'я, можна знайти і зовсім інший сенс цієї фрази, якщо мова йде про підвищений рівень глюкози. Детальніше про солодку ознаку і проблеми, про які вона сигналізує, розкажуть дієтолог Наталія Самойленко, гінеколог-ендокринолог клініки "Центр здорового материнства" Наталя Силіна і к. мед. н., невролог медцентру "Клініка сучасної ревматології" Єгор Прокопович.

ПОРА НА АНАЛІЗИ

Реклама

Перевіряти рівень глюкози в крові і сечі свідомі громадяни повинні щорічно в рамках профогляду за своєю ініціативою. Адже підвищений цукор – дзвіночок ряду проблем з серцево-судинною, нервовою, ендокринологічною системами, а також сигнал про проблеми з шлунково-кишкового тракту. Якщо ви з якоїсь причини пропускаєте щорічний візит в лабораторію або просто боїтеся здавати аналізи, запам'ятайте ознаки, які говорять про те, що вам дуже терміново треба дізнатися рівень глюкози в своїй крові:

постійна спрага;
сухість в роті;
нічні забіги в туалет більше одного разу за ніч;
гнійники на шкірі;
труднощі в загоєнні дрібних ранок і порізів;
велика кількість рідини, що випивається за день, і часті походи в туалет;
підвищений апетит;
зниження працездатності;
зниження гостроти зору;
запах ацетону з рота;
підвищення маси тіла;
у жінок – повторювана молочниця і / або порушення циклу;
відчуття "розбитості" вранці (особливо у жінок).
ЦУКРОВІ ЧУДЕСА

Навіть один з перерахованих ознак повинен вас підштовхнути до візиту в кабінет лікаря, куди слід йти зі свіжим (максимум тижневої давності) аналізом крові на глюкозу (коштує до 100 грн, здається натщесерце, кров беруть з вени). "Пам'ятайте, підвищений рівень цукру – досить грізна ознака, тому, виявивши її, треба в першу чергу йти до ендокринолога, щоб виключити цукровий діабет. На жаль, це захворювання набирає обертів, і кількість хворих збільшується з кожним роком. На даний момент в Україні зареєстровано більше мільйона осіб з таким діагнозом, що дуже сумно, оскільки цукровий діабет дає важкі ускладнення і призводить до інвалідизації. У списку наслідків діабету: ниркова недостатність, діабетична нейропатія, гангрена, зниження гостроти зору аж до сліпоти, трофічні виразки і серцево-судинні ускладнення. Лікувати цукровий діабет 2-го типу, особливо в запущеній формі, набагато складніше, ніж раз на рік контролювати рівень глюкози, здаючи кров", – пояснює Наталя Самойленко.

Реклама

СУМНИЙ СПИСОК. "Крім цього, підвищений рівень цукру в крові може бути показником і синдрому полікістозних яєчників. Це захворювання часто зустрічається у жінок з надмірною масою тіла і супроводжується порушенням циклу", – пояснює Наталя Силіна.

НЕЙРОПАТІЯ. "Діабетична нейропатія – одне з серйозних ускладнень діабету, при якому уражаються нервові волокна кінцівок, частіше нижніх. Пацієнт скаржиться на болі пекучого характеру в кінцівках, оніміння, слабкість. Тому хворим на цукровий діабет при появі цих симптомів бажано звернутися до лікаря-невролога", – пояснює Єгор Прокопович.

ІНСУЛІНОВІ СТРАЖДАННЯ. Щоб зрозуміти причину цукрових сплесків в крові, треба знати схему роботи внутрішніх органів. Коротко вона виглядає так: в організм надійшов продукт; для його розщеплення підшлункова виробила інсулін; інсулін розщепив глюкозу, яку знайшов у продукті, організм отримав енергію. Чим більше солодкого, тим більше інсуліну виробляє підшлункова. Але її ресурси не безмежні, з часом вона зношується, починає халтурити, інсуліну стає менше, рівень глюкози в крові підвищується.

Реклама

ВЧИМО ІНДЕКС

Сьогодні 422 мільйони людей в усьому світі страждають від цукрового діабету 2-го типу. На даний момент це найвища цифра на одиницю населення за всю історію людства. І величезний вплив на зростання рівня захворюваності на діабет надає саме стиль харчування. "Таке враження, що сучасні люди роблять все, щоб неодмінно захворіти на цукровий діабет 2-го типу, – каже Наталя Самойленко. – Більшість людей їсть, зовсім не замислюючись про те, що лежить у них на тарілці. Денне меню сучасної людини виглядає так: вранці – пластівці з молоком або кавою з шоколадкою, на обід – печиво або пюре з котлетою, на вечерю – салат з крабовими паличками і майонезом, та ще й під пиво. Крім того, протягом дня – нескінченні перекуси бутербродами і тортиками. І так їдять багато, не думаючи, що харчування як в профілактиці, так і в лікуванні діабету відіграє головну роль".

РЯТУЄМОСЬ. Щоб не поповнювати ряди хворих на діабет, треба вивчити напам'ять таблицю продуктів з низьким глікемічним індексом і намагатися формувати основу раціону саме за рахунок цих продуктів. Тоді і з цукром у вас буде порядок. Також потрібно навчитися контролювати масу тіла, так як це покращує чутливість клітин до інсуліну і знижує інсулінорезистентність (порушена біологічна відповідь тканин організму на дію інсуліну). Отже, продукти з низьким ГІ – це перш за все зелень, овочі, ягоди, деякі крупи, риба, яйця, горіхи. Фрукти, кукурудза, макарони твердих сортів мають середній ГІ (50 + 69), а всі солодощі, від шоколаду до торта, солодкі фрукти і ягоди (кавун), хліб, шліфовані крупи, вироби з крохмалем (в тому числі і картопля), а також вс шкідлива їжа (з серії чіпсів) – високий ГІ. Більш детальну таблицю попросіть у свого гастроентеролога, який і складе вам дієту.