Користь і шкода яблук: кому можна, а кому не можна їсти цей фрукт

4 вересня 2017, 17:36
За допомогою яблук можна поліпшити здоров'я і підлікувати гастрит

Яблука. Фото: pixabay.com

За допомогою яблук можна поліпшити здоров'я і підлікувати гастрит

Яблуко – це дійсно унікальний продукт, від якого може бути не тільки користь, але і шкода для людського організму. Серед фруктів яблуко є дуже поширеним продуктом, оскільки воно практично цілий рік присутнє в нашому раціоні харчування. Яблука вживають в різному вигляді, наприклад з них готують компоти, які містять велику кількість вітамінів, варення, джем, повидло, або ж просто переробляють на сік. Користь і шкода яблук вже довгий час обговорюється дієтологами і лікарями. Що ж, давайте спробуємо розібратися, кому варто, а кому ні вживати в раціон яблука, щоб вони приносили тільки користь нашому організму, пише medvoice.ru.

Реклама
  • Користь яблук. Які вітаміни містяться в яблуці

Багато хто чув, що яблуко дуже часто називають плодом здоров'я – це дійсно так, вони містять велику кількість вітамінів таких як С, В1, В2, Р, Е, в тому числі марганець і калій. Також це одне з джерел заліза, що легко засвоюється. Яблука використовують не тільки для профілактики простудних захворювань, але і для лікування важких недуг, таких як злоякісні утворення. Достатня кількість калію допомагає стабілізувати кров'яний тиск, ну а кальцій необхідний для зміцнення зубної емалі і кісткової тканини. Не варто забувати, що яблука майже гіпоалергенні і їх можна вживати майже всім.

Клітковина, яка міститься в зелених яблуках, довго засвоюється і не дає довгий час відчувати почуття голоду. Воно також містить пектин, який допоможе поліпшити колір обличчя і сприятиме продовженню молодості і свіжості шкіри.

Користь запечених яблук також велика, як і від сирих яблук, при термічній обробці вони не втрачають великої кількості корисних речовин. Не варто забувати, що користь запечених яблук теж велика.

Реклама
  • Шкода яблук

Зараз дуже поширені яблучні дієти, завдяки яким ефективно спалюється зайвий жир. І тому людям не варто забувати, що перебуваючи на такій дієті через грубу клітковину, яка знаходиться в яблуках, може викликати загострення колітів та спровокувати порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Особливо шкода яблук велика для тих, у кого гастрит або виразка дванадцятипалої кишки. Через вміст в яблуках таких вітамінів як каротин, залізо, марганець, калій і кальцій, їх рекомендують при кишкових інфекціях. При загостренні гастриту першого тижня слід їсти запечені в духовці яблука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

За допомогою яблук можна поліпшити здоров'я і підлікувати гастрит. Для цього потрібно яблука (краще зелені сорти) ретельно вимити, очистити від серцевини і натерти на тертці. Натерті яблука рекомендується їсти рано вранці, оскільки протягом чотирьох годин до і після їх прийому не можна нічого їсти і до 11 години можна спокійно снідати. Вживати яблука на ніч не рекомендується, оскільки вони сприяють газоутворенню, що може погіршити стану. Перший місяць яблука в такому вигляді потрібно їсти щодня, другий місяць – тричі на тиждень і на третій – один раз на тиждень. Але все це повинно бути скомбіновані з запропонованою дієтою, тобто виключити з раціону харчування гостру і солону їжу, жирну, каву, міцний чай, свіжий хліб.